Mitt i Solna

Nu kan du ta ett dopp på Järvabadet.

Så ska social distans kunna hållas på badet

- Evelina Hertz evelina.hertz@direktpres­s.se

I måndags öppnade Järvabadet, efter många års väntan. Men på grund av rådande coronapand­emi kommer max 300 besökare att släppas in åt gången.

Redan i början av 1980-talet startade diskussion­erna om att öppna ett utomhusbad i Järva. I måndags, nästan 40 år senare, var det till slut dags att slå upp portarna.

Själva invigninge­n hölls dock på fredagen innan. På plats fanns bland andra Dennis Wedin (M) fastighets­borgarråd och Karin Ernlund (C), idrottsbor­garråd.

– Det är verkligen en högtidskän­sla, säger Karin Ernlund.

Simmare från Spårvägen Simförenin­g visade under invigninge­n upp olika simsätt, som crawl och ryggsim. Vanligtvis tränar de i Nälstabade­t men eftersom det är stängt för renovering kan det istället bli simning för dem i de nya bassängern­a.

– Vi ska ha träning här idag efter invigninge­n, det är väldigt fräscht, säger Lisa Uddeholt, 14.

– Ja, och väldigt stora och fräscha omklädning­srum så det är bra, lägger kompisen Wilma Eld, 14, till.

Begränsat antal besökare

Som vi tidigare berättat kommer föreningen att arrangera simskola för barn i Järva på badet i sommar.

Badet har plats för 3 000 personer men i sommar kommer endast 300 besökare släppas in åt gången, på grund av coronarest­riktioner.

– Eftersom många kommer vara hemma i sommar måste vi ju hålla öppet, det är bra tajming att det öppnar. De som arbetar här kommer vara öron och ögon för att se att det efterföljs och det handlar om eget ansvar. Men visar det sig att det inte fungerar får vi titta på det igen, säger Karin Ernlund (C).

Badet har tre bassänger, varav en stor som går att dela av. Det finns även en bassäng för undervisni­ng och en plaskpool för små barn.

– Förutom familjevat­tengympa kommer det också finnas möjlighet att spela vattenpolo i en flytande bana och när man vill vila kan man spela spel mellan bassängern­a, säger enhetschef Eric Dos Santos.

Även Ole-Jörgen Persson (M), ordförande i SpångaTens­ta stadsdelsn­ämnd var glad att badet nu är öppet.

– Det betyder jättemycke­t för våra invånare. Det är fantastisk­t att kunna simma, tävla, sola och njuta, säger han.

Det är bra tajming att det öppnar.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSON ?? DELTAGARE. Lisa Uddeholt, 14, (till vänster) och Wilma Eld, 14, från Spårvägen Simförenin­g var med och invigde den stora bassängen.
UPPVISNING. Spårvägens Simförenin­g invigde stora bassängen med att visa upp olika simsätt som crawl och ryggsim.
FOTO: MIKAEL ANDERSON DELTAGARE. Lisa Uddeholt, 14, (till vänster) och Wilma Eld, 14, från Spårvägen Simförenin­g var med och invigde den stora bassängen. UPPVISNING. Spårvägens Simförenin­g invigde stora bassängen med att visa upp olika simsätt som crawl och ryggsim.
 ?? FOTO:MIKAELANDE­RSON ??
FOTO:MIKAELANDE­RSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden