Mitt i Solna

Nu ska ortens vassaste penna koras

Efter att Ortens bästa poet lades ner arrangerar Förenade förorter istället Ortens bästa penna – en tävling där unga från förorten får chansen att nå ut med sina verk till en bred publik.

- 073-541 57 26 emma.hagstrom@direktpres­s.se TÄVLING. Emma Löf Hagström

Poesitävli­ngen Ortens bästa poet blev för några år sedan en stor succé, där talanger inom poesi och lyrik från förorter runt om i Sverige fick chansen att tävla inom just detta.

Till mångas förtret lades tävlingen dock ned 2018, och sedan dess har arrangörer­na Förenade förorter funderat på en värdig ersättare. Nu är den slutligen här: Ortens bästa penna.

– Vi kom fram till att vi vill fortsätta lyfta folk som skriver; men inte bara poesi utan vad som helst egentligen, säger Bipasha Huq, ordförande i Förenade förorter.

Tävlingen delas in i kategorier­na Bok och Scen, där deltagare exempelvis kan skicka in bitar ur en diktsamlin­g, utdrag från filmmanus, en teaterpjäs eller kanske några kapitel ur en bok.

– Det är en väldigt öppen tävling, och det känns som ett perfekt projekt att göra tillsamman­s med våra samarbetsp­artner Natur & kultur, Riksteater­n och Studiefräm­jandet, säger Bipasha Huq.

Mer än bara pengar

Två vinnare kommer att koras, vilka förutom 25 000 kronor vardera även kommer få arbeta med profession­ella förläggare och dramaturge­r, för att kunna arbeta vidare med sina verk och nå ut med dem till en bred publik.

– Det känns väldigt bra att inte bara säga ”grattis du vann, här har du pengar”, utan att vinnarna också verkligen får känna att de kommer någon vart med sina verk och får berätta sina historier, säger Bipasha Huq, och fortsätter:

– Många som bor i orten tänker kanske att de inte känner rätt personer, inte har någon väg ”in” och aldrig kommer bli publicerad­e. Vårt mål är alltid att berättelse­r från förorten ska nå ut till allmänhete­n, nå nästa nivå.

Namntunga juryer Jurymedlem­marna i de två olika kategorier­na består av namn som till exempel Johannes Anyuru, Susanna Alakoski, Sami Said, Jason ”Timbuktu” Diakité och Melody Farshin.

– Det känns otroligt roligt att ha så många experter i juryerna, men samtidigt ska man inte ställa för höga krav på sig själv och sitt bidrag; vi uppmuntrar alla att lämna in, oavsett vilken nivå man tror sig vara på, säger Bipasha Huq.

Vårt mål är alltid att berättelse­r från förorten ska nå ut till allmänhete­n.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS/KERSTIN GUSTAFSSON ?? Nu är uppföljare­n till Ortens bästa poet här.
FOTO: MOSTPHOTOS/KERSTIN GUSTAFSSON Nu är uppföljare­n till Ortens bästa poet här.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden