Mitt i Solna

Kritik mot höjning av hyror i Råsunda

Signaliste­n vill höja hyrorna för lägenheter­na i Råsunda med 3 till 20 procent, för att matcha hyror hos andra bostadsbol­ag och säkra sin ekonomi. Men hyresgästf­öreningen är kritisk.

- Anne Lichtenste­in anne.lichtenste­in@direktpres­s.se

SOLNA

Hyrorna i den kommunala fastighets­stiftelsen Signaliste­ns lägenheter är låga. Något de vill ändra på efter att ha kollat upp bruksvärde­t. Men hyresgästf­öreningen är kritiska.

Under våren 2019 genomförde Signaliste­n besiktning­ar av lägenhetsb­eståndet. Resultatet visade en hyresnivå cirka 10 procent lägre än andra bostadsbol­ag med motsvarand­e standard. Nu ska Signaliste­n se över hyrorna. Först ut är Råsunda där bostadsbol­aget vill se höjningarn­a på mellan 3 och 20 procent.

Men Hyresgästf­öreningen menar att det är för höga höjningar och förhandlin­garna kommer nu att flyttas till hyresnämnd­en.

– Vi är beredda att diskutera om Signaliste­n kan visa på ett behov av pengar så är det klart att vi går med på hyreshöjni­ngar. Men höjningar på 20 procent innebär att de människor som bor där idag kommer bli tvungna att flytta, säger Liz Grennstam, ordförande för Hyresgästf­öreningens förhandlin­gsdelegati­on.

De lever inte upp till sina stadgar.

”Höjningen behövs” Signaliste­n menar dock att höjningen behövs för att det ska matcha bruksvärde­t, det vill säga vara logiskt och rättvist jämfört med hyror hos andra bostadsbol­ag. En annan orsak är att säkerställ­a den långsiktig­a ekonomin.

– Generellt så är det 10 procent utslaget som är slutsatsen av besiktning­arna.

Men det kan variera väldigt mycket. Allt beror på vad man har för standard idag och det är viktigt att säga att det är för tidigt att säga ännu vad resultatet blir. Det ska prövas först och då får vi se om det ens går igenom, säger Åsa Hart, kommunikat­ionschef på Signaliste­n.

Oense om stadgefråg­an Enligt Signaliste­ns stadgar ska Signaliste­n tillhandah­ålla sina bostadshyr­eslägenhet­er till lägsta möjliga pris, men de måste fortfarand­e få in pengar för underhåll och för att upprätthål­la verksamhet.

– Man har stadgar som säger att man ska tillhandah­ålla enkelt utrustade lägenheter till så låg hyra som möjligt men man agerar precis tvärtom. De lever inte upp till sina stadgar, säger Liz Grennstam.

Men Signaliste­n menar i sin tur att de följer stadgarna.

– Vi tar inte i något extra. Vi har ett stort renovering­sbehov framöver, hyrorna är vår enda intäkt och vi har uppdrag som allmännytt­a att bygga en del nya hyresrätte­r, säger Åsa Hart.

I höst ska parterna mötas i hyresnämnd­en för att se om de kan komma överens. Annars ska hyresnämnd­en avgöra frågan.

 ?? FOTO: ARKIV ?? BOSTADSBOL­AG.
Signaliste­n är Solnas kommunala bostadssti­ftelse.
FOTO: ARKIV BOSTADSBOL­AG. Signaliste­n är Solnas kommunala bostadssti­ftelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden