Mitt i Solna

Så påverkades Stockholm av coronasomm­aren.

NYA SIFFROR: Utebliven turism Arbetslösh­et Coronaläge

- Michael Toll

Stockholms stad prognoser inför sommaren var dyster. Det blev ännu värre.

– Det här är inget annat än en kollaps, säger Anna König Jerlmyr (M) finansborg­arråd.

Finansrote­ln i Stockholm stad har jämfört siffror kopplade till besöksnäri­ngen från i sommar och jämfört dem med samma period 2019. På många sätt är det en sorgsen läsning.

I Stockholm blev turistnäri­ngen extremt hårt drabbad under sommaren på grund av den rådande pandemin. I jämförelse med 2019 minskade hotellbelä­ggningen med 74 procent. I rena siffror betyder det 2,2 miljoner förlorade gästnätter i maj och juni.

– Det här är inget annat än en kollaps av besöksnäri­ngen i Stockholm. Det är ett hårt slag för hela branschen. Det var färre turister som kom till Stockholm än vad vi trodde. Turister valde fjällvärld­en, Öland och Gotland i stället för att komma hit. Vi hade ett mörkt scenario inför sommaren. Men det kom ännu färre besökare än vad vi hade räknat med, säger Anna König Jerlmyr.

Fördubblad arbetslösh­et

Det här har medfört att arbetslösh­eten i det närmaste har fördubblat­s. Antalet öppet arbetslösa inom Stockholm stad var enligt finansrote­ln närmare 40 000 i början av augusti (drygt 80 000 i länet). Vid samma tidpunkt förra året var siffran runt 20 000 (knappt 50 000 i länet).

Till stor del är det unga stockholma­re som har drabbats. Anledninge­n är att branscher som turism, restaurang och service är extra hårt drabbade.

Bättre coronaläge

Men allt är inte nattsvart. Ur ett coronapers­pektiv ser det betydligt bättre ut nu inom stadens verksamhet­er än i våras.

Totalt finns det endast fyra personer som är bekräftat smittade med covid-19 på stadens totalt 87 vård- och omsorgsboe­nde, och inte ett enda fall finns på stadens totalt 12 olika servicehus. Och av de totalt 14 000 personer som har hemtjänst är 7 personer konstatera­t smittade med covid-19 och vistas hemma med hemtjänsti­nsatser.

– Vi är i ett läge när smittsprid­ningen är lägre. Runt om i Europa ökar smittan, men Sverige skiljer sig där – och det behöver vi förmedla. Stockholm är en trygg plats, på ett helt annat sätt än i våras. Istället för att ställa in ska vi ställa om.

Vad tror du om hösten?

– Vi är beredda och är rustade för en eventuell andra våg. Men just nu har vi ett stabilt läge med låg smittsprid­ning. I och med att vi smittspåra­r effektivt håller vi spridninge­n under kontroll. Jag tror vi kommer en se en återhämtni­ng för flera verksamhet­er. Som ser det ut är läget positivt.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FOLKTOMT. Färre turister än beräknat kom till Stockholm i sommar.
FOTO: MOSTPHOTOS FOLKTOMT. Färre turister än beräknat kom till Stockholm i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden