Mitt i Solna

S-kritik mot 15-timmarsbes­lut i september.

15 timmar för barn till föräldrale­diga september ut

- Anne Lichtenste­in 070-7878702 anne.lichtenste­in@direktpres­s.se

Barn har ryckts upp ur sina rutiner och får inte luncha med sina kompisar längre.

Sedan pandemins start har Solna stad haft svårt att erbjuda föräldrale­diga plats på förskola i den mån de tidigare kunnat. Men att det sex månader senare inte har åtgärdats gör opposition­en kritisk.

I samband med att pandemin bröt ut minskade Solna stad rätten för barn till föräldrale­diga att vara på förskolan från 30 timmar till 15 timmar. Något som den politiska opposition­en i Solna är kritiska mot.

– Vi tycker det är hög tid att gå tillbaka till 30 timmar. Sett ur barnens perspektiv och föräldrarn­as perspektiv är 15 timmar i veckan alldeles för lite, barn har ryckts upp ur sina rutiner och får inte luncha med sina kompisar längre, säger Ajla Mehinovic Avdic(S), 2:e vice ordförande Barn- och förskolenä­mnden i Solna.

Många föräldrar har reagerat på 15-timmarsbes­lutet och Socialdemo­kraterna är kritiska till att de tillfällig­a reglerna fortsätter att gälla september ut.

Nödvändigt att dra ner

Anna Lasses (C), ordförande i barn- och förskolenä­mnden menar dock att det har varit ett nödvändigt steg att dra ner till 15 timmar som en försiktigh­etsåtgärd.

– Vi hade väldigt hög frånvaro från personalen under stor del av våren, mellan 3040 procent vilket drabbade de föräldrale­diga. Anledninge­n att det fortfarand­e är så här är att regionen gått ut och uppmanat till försiktigh­et vid terminssta­rt för att se så att inte smittsprid­ningen kommer igång igen.

Hon menar också att frånvaron bland personalen ligger på bättre nivåer, men att det kan ta några veckor innan man ser resultatet av smittsprid­ningen, men Anna Lasses hoppas att staden ska kunna gå tillbaka till 30 timmar tidigare än beslutet säger.

Avslag på dispens

På Solna stads hemsida kan man ansöka om utökad närvaro för sitt barn om man har särskilda behov. Flera familjer som har ansökt om dispens har dock fått avslag.

– Jag har kontaktat förvaltnin­gen och bett dem se över varför det är så många som inte fått dispens, men jag har inte fått svar från dem än. Så det återstår att se varför det har blivit så. Vi har varit tydliga med att det ska vara en generös dispens, säger Anne Lasses.

 ??  ??
 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN/PRIVAT ?? OPPOSITION. Ajla Mehinovic Avdic (S), 2:e viceordför­ande Barn- och förskolenä­mnden tycker att det är dags att gå tillbaka till 30 timmar förskola för föräldrale­diga.
FOTO: JANNIE FLODMAN/PRIVAT OPPOSITION. Ajla Mehinovic Avdic (S), 2:e viceordför­ande Barn- och förskolenä­mnden tycker att det är dags att gå tillbaka till 30 timmar förskola för föräldrale­diga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden