Mitt i Solna

Här möts seniorer till rytmiska toner.

Stängninge­n av Träffpunkt­erna ökar behovet av socialt umgänge  Varje fredag samlas pensionäre­r på en gräsyta i Tuvanparke­n för att gymnastise­ra och dansa till musik – emellanåt överröstad av skratt.

- Jonny Andersson 070-7870813 jonny.andersson@direktpres­s.se TRÄNINGSLU­ST. Träffpunkt­erna är På skilda dagar Utöver dans

SUNDBYBERG

– Det är bra för benen, rumpan, höfterna. Kör du också, kanske slipper du en onödig skada, säger Anita Ottosson efter tre fjärdedela­r av timmen med afrikansk dans under ledning av Oyewole ”Wole” Odunlami, hälsopedag­og på Träffpunkt­en.

I Tuvanparke­ns utkant har Wole med kollegor stegat upp en cirkel av koner och elva stolar. Bredvid sina stolar dansar Anita och tio andra +65-vänner med coronaavst­ånd till varandra.

När beslutet om utomhusakt­ivitet fattades i maj, bereddes plats för sju deltagare per pass. Fler än elva är möjligt, men eftersom det handlar om äldre, den så kallade riskgruppe­n, vill man hålla igen, enligt enhetschef­en Karin Ankarudd.

– Vi har anmälnings­listor och först till kvarn gäller. Vi har reservlist­or, säger hälsopedag­ogen Christin Blomqvist.

Lokalerna stängda

All inomhusakt­ivitet är inställd. Endast utomhus bryts isoleringe­n för Sundbyberg­s pensionäre­r.

För Anita Ottosson lockar aktivitete­rna mer än det sociala. Det känns också att hon är med varje gång Wole hittar en ny rörelse som fungerar till musiken.

På en bänk sitter en man som vill vara anonym. Han har för ont för att fresta på kroppen med rytmisk dans.

– Jag kolla att flickorna sköter sig. Jag har gått på Träffpunkt­en sedan 2006, nu kan vi inte ens fika där. Värdelöst, säger han.

Dansant amozon

Wole har startat en ny låt – Miriam Makebas ”Pata Pata” och det sjuder av rytmik på gräset. Paula Mendelovit­z, som har Pearl, en blåpanna gulvingad amozon på axeln, blir dock kvar på stolen. Hon behöver ta igen sig.

Paula älskar träffarna och anser det viktigt att fler förstår att pensionäre­r inte måste, eller vill, sitta hemma.

Som många besvarade Anita och Paula nyligen en enkät som personalen satt ihop. Svaren var odelat positiva till verksamhet­er som genomförs trots pandemin. 28 av 29 svarade ”mycket bra” och en ”bra” på frågan: Hur upplever du som deltagare Träffpunkt­ernas aktivitete­r.

– Det är väl självklart att det här är mycket bra, säger Anita Ottosson.

Nu hoppas arrangörer­na att vädret ska vara fortsatt fint under hösten så att man kan fortsätta med utomhusakt­iviteterna. När och om man kan öppna för inomhusakt­iviteter är oklart.

● helt stängda för inomhusakt­ivitet sedan den 16 mars.

● arrangeras sedan 1 juni utomhusakt­iviteter i Tuvanparke­n, Golfängarn­a och vid Toppstugan i Hallonberg­en.

Det är bra för benen, rumpan, höfterna.

● och gymnastik arrangeras även hjärngympa som exempelvis frågesport och musikquiz. Även det sker utomhus och med begränsat antal närvarande.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? HÄLSOPEDAG­OG. ”Wole” är en av fem pedagoger som ser till att Träffpunkt­en kan arrangera utomhusver­ksamheter, som afrikansk dans, på tre platser i Sundbyberg.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON HÄLSOPEDAG­OG. ”Wole” är en av fem pedagoger som ser till att Träffpunkt­en kan arrangera utomhusver­ksamheter, som afrikansk dans, på tre platser i Sundbyberg.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Anita Ottosson (blå tröja) uppskattar samvaron men än mer att få träna.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Anita Ottosson (blå tröja) uppskattar samvaron men än mer att få träna.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? DANS. Paula och Pearl dansade tillsamman­s.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON DANS. Paula och Pearl dansade tillsamman­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden