Mitt i Solna

Så ska SL få bukt med de som plankar på bussen.

- Albin Tingstedt

STOCKHOLM

För att få bukt med plankare i kollektivt­rafiken planerar bussoperat­örer att bygga ett skyddsglas runt förarhytte­n. Det för att kunna öppna bussens främre del och åter kontroller­a biljetter.

Sedan i mars har uppmaninge­n från SL och Stockholms busstrafik varit tydlig: ”Gå på genom bakdörrarn­a”. Det, tillsamman­s med att biljettkon­trollerna slopades en månad senare, ledde till en ökning av människor som åker buss utan att betala för sig.

Exakt hur många tjuvåkare det rör sig om har SL inte siffror på. Men sedan man återinförd­e biljettkon­trollerna på lokalbanor och bussar har antalet utskrivna böter skjutit i höjden.

Från att kontroller­na återinförd­es fram till 10 september i år har 33 930 biljettkon­troller utförts, varav 2 359 ledde till böter för att man inte hade en giltig biljett.

Samma period förra året låg motsvarand­e siffror på 16447 kontroller och 132 böter.

För att få stopp på pandemipla­nkarna har bussbolage­t Nobina undersökt möjlighete­n att glasa in bussens förarhytt. På så sätt ska det att gå öppna upp bussens främre del utan att påstigande passagerar­e riskerar att smitta bussförare­n, och vice versa. Något som Svenska dagbladet var först med att rapportera om.

– Vi har gjort de tester vi kan. Men vi är inte några medicinska experter och därför det viktigt att Arbetsmilj­överket prövar skydden för att inte riskera våra medarbetar­es säkerhet, säger David Erixon, kommunikat­ionschef på Nobina, till StockholmD­irekt.

Vi är inte några medicinska experter.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden