Mitt i Solna

Fler unga i Solna har tvingats till sex

Tolv procent av de tillfrågad­e tjejerna på gymnasiet i Solna uppger att de tvingats till sex under det senaste året, enligt resultatet i Stockholms­enkäten 2020.

- Albin Tingstedt Michael Toll

Det är skrämmande många ungdomar.

Var åttonde tjej i årskurs två i gymnasiet uppger att hon blivit tvingad till sex under det senaste året, enligt Stockholms­enkäten.

Resultaten från Stockholms­enkäten 2020, elevunders­ökningen där ungdomar i årskurs nio och årskurs två på gymnasiet svarar på frågor om deras alkohol-, tobakoch drogvanor, om brott och trygghet, psykisk hälsa med mera, presentera­des i veckan.

I Stockholm stod det klart att andelen elever som blivit tvingade till sex har fördubblat­s sedan 2016 – och resultatet är det högsta uppmätta värdet sedan undersökni­ngen startade 2002.

Siffrorna speglas också i Solna. Av de 109 svarande tjejerna i år två på gymnasiet uppger tolv procent att de tvingats till sex någon gång det senaste året.

Fler som testat droger

Nästan en tredjedel av Solnaungdo­mar i årskurs två på gymnasiet svarar att de någon gång har använt narkotika. Det är en trend som har ökat stadigt sedan 2014, då endast en femtedel av de ungdomar som svarade hade använt narkotika.

Även i årskurs nio är den andelen fortsatt hög. Bland killarna har det sjunkit lite sedan 2018, från 18 procent till 15. Bland tjejerna har det istället ökat, där motsvarand­e siffror är från sju procent till 13.

– Det är skrämmande många ungdomar som uppger att de använt narkotika. Samtidigt ska vi komma ihåg att det är ännu fler som haft möjlighet att prova, men som låtit bli, säger Malin Björke, utveckling­sledare och länssamord­nare för drogföreby­ggande arbete på länsstyrel­sen i Stockholm.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? SOLNA STICKER UT. Tolv procent av de svarande Solnatjeje­rna i årskurs två på gymnasiet uppger att de har blivit tvingade till sex någon gång under det senaste året.
FOTO: CLAUDIO BRITOS SOLNA STICKER UT. Tolv procent av de svarande Solnatjeje­rna i årskurs två på gymnasiet uppger att de har blivit tvingade till sex någon gång under det senaste året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden