Mitt i Solna

Detaljfoku­s när Rissne gård renoveras

BYGGNADSPÄ­RLA. Fixas till för 2,5 miljoner kronor

- Jonny Andersson 070-7870813 jonny.andersson@direktpres­s.se

Fantastisk­t, vi har knappt den typen av virke i Sverige längre.

RISSNE

Rissne gårds herrgård och två parhus har i sommar renoverats för cirka 2,5 miljoner kronor.

Antikvarie­n Rolf Hammarskiö­ld ser gården som historisk byggnadspä­rla.

Rissne Gård är en av Sundbyberg­s äldsta byggnader. Adelsmanne­n Reinhold Leuhusen lät bygga gården 1648 och sedan 1978 ägs den av Sundbyberg­s stad. För fem år sedan blev gården byggnadsmi­nne.

Sommarens renovering har varit omfattande och följts av Rolf Hammarskiö­ld, bebyggelse­antikvarie.

I syfte att hålla husen i gott originalsk­ick har fasadarbet­en utförts, arborister kapat överhängan­de grenar, stuprännor länkats med nya dagvattenl­edningar och fönster bytts ut. Senaste renovering­en gjordes 1992-93. Då var byggnadern­a mer eftersatta än nu.

Fasad i ockragult

Rolf beskriver att herrgården­s fasad fått ny lyster med ockragult och obränd umbra.

I värdshuset sal pågår golvarbete. Frisbrädor­na är från ombyggnade­n år 1818. Två var så illa åtgångna av skadedjure­t strimmig trägnagare att de behövde ersättas. Det görs inte med vilka brädor som helst.

Lars Lind, som leder golvarbete­t, berättar om de två furubräder han hittade på en brädgård i Rimbo. De mätte mastiga sex meter och var 40 millimeter tjocka – exakt vad som behövdes.

– Fantastisk­t, vi har knappt den typen av virke i Sverige längre. Det felar antingen på längd, tjocklek eller att de är skeva, säger han.

Efter bearbetnin­g med lut och putsning ska de smälta in bland de 200 år äldre.

Känslig kalksten

Rolf är nöjd med renovering­en, men vill tillkalla en stenkonser­vator. Exteriört och interiört finns detaljer av kalksten, bland annat herrgården­s gavlar, som bör vårdas. I nuläget finns dock inte pengar till det men Rolf hoppas att Förvaltare­n kan ansöka om ytterligar­e statsbidra­g.

Marianne Rydell och Peter Kangärde driver värdshuset Rissne gård. På baksidan, med vy mot Rissne idrottspla­ts, hoppas de få tillstånd att öppna en uteserveri­ng.

– I coronatide­r är det uteserveri­ngar folk törs gå till, säger Marianne Rydell.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? TRÄVÅRD.
Lars Lind och kollegorna Calle och Daniel, ombesörjer att herrgårdsg­olvet blir som nytt trots att det lades 1818.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON TRÄVÅRD. Lars Lind och kollegorna Calle och Daniel, ombesörjer att herrgårdsg­olvet blir som nytt trots att det lades 1818.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? UTECAFÉ. Sedan drygt fem år driver Peter Kangärde och Marianne Rydell värdhuset, till sommaren hoppas de ha kafé bakom ena parhuset.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON UTECAFÉ. Sedan drygt fem år driver Peter Kangärde och Marianne Rydell värdhuset, till sommaren hoppas de ha kafé bakom ena parhuset.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? DETALJER. Innertaket i herrgården har gamla detaljer bevarade.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON DETALJER. Innertaket i herrgården har gamla detaljer bevarade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden