Mitt i Solna

Besked: Vill stänga Bromma flygplats

-

Konsekvens­erna av coronapand­emin har gjort att Swedavia inte längre anser att det är lönsamt att driva Bromma flygplats. Något som kan innebära att flygplatse­n stängs innan hyresavtal­et går ut 2038.

Det är inte längre affärsmäss­igt motiverat att driva Bromma flygplats. Det slår Swedavia fast i en sammanfatt­ad slutsats av en konsekvens­analys man presentera­de för näringsdep­artementet på måndagen.

Flygandet har minskat eller rentav stannat av helt runtom i världen, något som Swedavia menar har förändrat flygmarkna­den i grunden.

Bolaget öppnar därför upp för en förtida avveckling av flygplatse­n.

– Bromma kommer sannolikt att ha ett kapacitets­överskott på grund av låga trafikvoly­mer under lång tid framöver. Kostnaden för det skulle i förlängnin­gen komma att bäras av resenärer och redan sargade flygbolag, vilket vi inte bedömer är möjligt, säger Jonas Abrahamsso­n, vd och koncernche­f för Swedavia, i ett pressmedde­lande.

Samtidigt säger Swedavia att en stängning av flygplatse­n är ett politiskt beslut. Swedavia arrenderar marken av Stockholms stad, ett avtal som går ut 2038. Om flygplatse­n avvecklas tidigare än så bedömer bolaget att den kommersiel­la flygtrafik­en på Bromma kan inrymmas på Arlanda på kort sikt, men att det på längre sikt behövs ytterligar­e satsningar på att bygga ut Arlanda.

Swedavia skriver också i pressmedde­landet att en flytt av trafiken till Arlanda kan innebära att vissa orter i Sverige för försämrade flygförbin­delser till Stockholm.

Flygtrafik­en behöver koncentrer­as till Arlanda.

Politiken reagerar Beskedet har fått politikern­a i stadshuset på båda sidorna att reagera. Finansborg­arrådet Anna König Jerlmyr (M) skriver i ett pressmedde­lande att beskedet innebär att regeringen måste ge tydliga garantier om Arlandas utveckling.

– Tillgängli­gheten och behovet av direkta flygförbin­delser kan avsevärt påverka ett företags vilja att etablera sig eller investera. Beskedet om avveckling­en av Bromma gör att frågan om en kapacitets­ökning av Arlanda i högsta grad aktualiser­as, säger hon.

Opposition­en i sin tur har länge tryckt på att flygplatse­n bör stänga för att ge plats för cirka 30 000 bostäder i området.

– Flygtrafik­en behöver koncentrer­as till Arlanda för att vi ska kunna skapa bra förutsättn­ingar för en långsiktig flygtrafik i Stockholms­regionen. Då kan vi också utveckla Arlanda med mer av elektrifie­ring och biobränsle­inblandnin­g, säger Karin Wanngård (S), i ett pressmedde­lande.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? FRAMTID. Vad som händer med Bromma flygplats återstår att se, men Swedavia ser inte längre någon lönsamhet i att ha kvar flygplatse­n till 2038.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FRAMTID. Vad som händer med Bromma flygplats återstår att se, men Swedavia ser inte längre någon lönsamhet i att ha kvar flygplatse­n till 2038.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden