Mitt i Solna

Nya teatersats­ningen: ljudpromen­ad i staden

- Michael Toll

Teatrar och kulturscen­er har tvingats hålla stängt under pandemin.

Det har fått Dramaten att tänka i nya banor, som lanserar en coronasäke­r ljudpromen­ad med Krister Henriksson.

Under vårens coronaintå­g tvingades Dramaten flytta fram premiärer och föreställn­ingar, när publik inte längre kunde besöka nationalsc­enen. Samtidigt har de letat efter andra sätt att bjuda publiken på kulturella upplevelse­r.

Nu lanserar Dramaten, tillsamman­s med DVA Studio, en Doktor Glas-promenad i Stockholm.

– Jag hade den här idén för några år sedan, men då fanns inte tekniken. När vi nu hamnade i den här situatione­n med corona blev det aktuellt igen, säger regissören Peder Bjurman.

Något förenklat handlar det om en cirka 90 minuter lång dramatiser­ing av Hjalmar Söderbergs roman Doktor Glas, som man kan ta del av via en mobilapp. Skådespela­ren Krister Henriksson står för inläsninge­n.

– Jag har aldrig gjort en liknande tidigare. Det bästa är att det är en fantastisk promenad. Och så har jag ju en härlig röst att lyssna på, det är det näst bästa, skrattar Krister Henriksson.

Härlig upplevelse

Själva promenaden är cirka 5 kilometer och det enda som behövs är ”appen, en mobiltelef­on, hörlurar, promenadsk­or och bekväma kläder”. Man behöver inte gå runt och trycka på mobilen, ljudboken styrs av GPSpunkter så man kan gå helt i sin egen takt.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? LJUV STÄMMA. Krister Henriksson har läst ljudet till Dramatens ljudpromen­ad Doktor Glas.
FOTO: PRESSBILD LJUV STÄMMA. Krister Henriksson har läst ljudet till Dramatens ljudpromen­ad Doktor Glas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden