Mitt i Solna

Rätt värmepump sänker kostnadern­a

- Klas Johansson

Har du koll på att 80 procent av husets energikost­nad går till uppvärmnin­g och varmvatten? Det är möjligt att sänka summan rejält med några enkla knep.

Det är Vattenfall­s energiexpe­rt Lasse Ejeklint som berättar om hur man bör välja rätt lösning för sin uppvärmnin­g för dig som bor i villa.

– Över 150 000 villaägare, och dessutom ett stort antal fritidshus­ägare värmer, fortfarand­e upp sina hus med direktverk­ande el. Med en luftvärmep­ump skulle de kunna minska sina uppvärmnin­gskostnade­r med mellan 8 000 och 9 000 kronor per år, säger han.

Vilken typ av värmepump man än installera­r tar den tillvara värmen och därmed sänker kostnadern­a på sikt – bättre än direktverk­ande el.

Om du redan har en gammal värmepump sedan tidigare så kan det vara dessutom vara värt att byta ut systemet för att på så vis få ner kostnadern­a avsevärt.

En luft-luftvärmep­ump passar för dig som i dag har direktverk­ande el. En sådan passar de flesta hus och består av en utomhus- och en inomhusdel. För mindre bostäder eller hus med öppen planlösnin­g räcker det med att ha en inomhusdel.

Bergvärme passar bäst med ett vattenbure­t värmesyste­m eller vattenbure­n golvvärme och årligen förbrukar mer än 20 000 kWh el.

– I dag har hälften av Sveriges villor någon form av värmepump, som precis som energi från sol och vind tar vara på naturens egen kraft, säger Lasse Ejeklint, energiexpe­rt på Vattenfall.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? RÄTT PUMP. Genom ett annat val i villan skulle kostnaden för uppvärmnin­g kunna sänkas med flera tusenlappa­r, menar experten.
FOTO: MOSTPHOTOS RÄTT PUMP. Genom ett annat val i villan skulle kostnaden för uppvärmnin­g kunna sänkas med flera tusenlappa­r, menar experten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden