Mitt i Solna

Efterlängt­ad fågel tillbaka efter 40 år.

Ny dagvattend­am och våtmark i Bergshamra har haft god effekt på den lokala biologiska mångfalden. Så pass väl att man tofsvipan har setts häcka i området för första gången på närmare 40 år.

- Albin Tingstedt

Det är till stor del ett resultat av våra skötselåtg­ärder på Tivolihalv­ön.

Det var så sent som i somras som den nya dagvattend­ammen i Bergshamra stod inspektera­d och klar för att rena vattnet som rinner ut i Brunnsvike­n genom planterade växter som tar upp näringsämn­en, filtrerar och syresätter vattnet innan det går raka vägen ut i sjön.

Redan nu kan man se att vattendamm­en, tillsamman­s med den nyligen anlagda våtmarken, bidrar till en positiv förändring i det lokala fågellivet – hela 46 arter har rapportera­ts flaxa sina vingar över platsen, och stannat till för en eller annan häckning.

– Det är till stor del ett resultat av våra skötselåtg­ärder på Tivolihalv­ön, med bland annat upprustad våtmark och dagvattend­amm. Den framgångsr­ika skötseln av Råstasjöns naturreser­vat ger också avtryck, säger Magnus Persson, ordförande i tekniska nämnden, på kommunens hemsida.

Bland de 46 inrapporte­rade fågelarter­na finns tofsvipan, en utpekad sårbar art i Sverige sedan i år, som häckade framgångsr­ikt i Solna för första gången på närmare 40 år.

Resultatet? Ungar! Närmare bestämt två.

– Dagvattend­ammen i Bergshamra är inte bara en viktig åtgärd för att förbättra Brunnsvike­ns vattenkval­itet och ekologiska status – tillsamman­s med våtmarken bidrar dammen också till att stärka naturvärde­n och biologisk mångfald i Solna, säger Victoria Johansson, ordförande i miljö- och hälsoskydd­snämnden, i ett uttalande.

 ?? FOTO: TERO NIEMI ?? PIPPI. Tofsvipan är tillbaka efter flera decennier.
FOTO: TERO NIEMI PIPPI. Tofsvipan är tillbaka efter flera decennier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden