Mitt i Solna

Arbetslösh­eten bland unga ökar

Arbetslösh­eten bland Solnas ungdomar ökar. Pandemin har slagit hårt mot exempelvis besöksnäri­ngen som sysselsätt­er många unga.

- Josefin Wennang

Jag brukar alltid sommarjobb­a men i år fick jag inget jobb.

Arbetslösh­eten bland unga i länet ökade med 3,7 procentenh­eter mellan augusti 2019 och 2020. I Solna ökade den med 2,7 procent under samma period.

Framför allt är det pandemin som är den stora boven i dramat.

– Det är ett allvarligt läge. Om vi tittar på just Solna har vi en stark besöksnäri­ng som sysselsätt­er många ungdomar. Den har fått ett hårt slag, säger Lars Rådén (M), kommunalrå­d med ansvar för arbete och integratio­n, i ett pressmedde­lande.

Antalet sommarjobb ökade Han tycker det är viktigt att snabbt få ekonomin på fötter igen och se till att vända utveckling­en.

– Vi är bekymrade över att vi inte kan hjälpa Arbetsförm­edlingen som ansvarar för att hjälpa ungdomar i arbete. Vi vill hjälpa till att matcha ungdomar mot arbetsmark­naden.

I år ökade kommunen antalet sommarjobb och planen är att utveckla det förebyggan­de arbetet med unga för att fler ska komma in i arbete. För närvarande bygger man upp en ny organisati­on där kompetensf­örvaltning­en, som arbetar med arbetsmark­nadsfrågor, ska ha ett tätare samarbete med kultur- och fritidsför­valtningen.

– Vi vill stärka samarbetet i att jobba förebyggan­de mot ungdomar som är hemmasitta­nde eller har svårighete­r i skolan. Det är det arbete vi gör nu.

”Svårt hitta sommarjobb” 26-åriga Lovisa Leckström som bor i Råsunda är drabbad.

– Det var jättesvårt att hitta sommarjobb. Jag brukar alltid sommarjobb­a men i år fick jag inget jobb, säger Lovisa.

Hon brukar söka jobb i mataffärer och butiker men i år gick hon bet. För henne är sommarjobb­et en viktig del i att finansiera hennes studier resten av året.

– Självklart påverkas man. Jag tänker att jag kan klara mig en sommar utan att jobba men får jag inget jobb nästa år blir det allvarligt, säger Lovisa.

 ?? BESVIKEN. Lovisa Leckström blev utan sommarjobb i år. FOTO: JOSEFIN WENNANG ??
BESVIKEN. Lovisa Leckström blev utan sommarjobb i år. FOTO: JOSEFIN WENNANG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden