Mitt i Solna

LÅSTE. Drog svärd vid skola – dömd RÅSUNDA

En mamma var på väg in på ett utveckling­ssamtal när mannen drog fram ett svärd. Nu har mannen, som tidigare jobbat på skolan, dömts för olaga hot.

-

Det var den 10 september förra året som brottet inträffade utanför Råsunda skola. En mamma var på väg in i skolan när mannen drog fram ett 57 centimeter långt svärd och riktade det mot henne i höjd med bröstkorge­n. Mamman flydde in i skolbyggna­den, personal låste alla dörrar och höll eleverna inne under eftermidda­gen. Mannen greps samma dag.

Hot och brott mot knivlagen Nu har han dömts för olaga hot, dock inte av den grövre graden vilket åklagaren ville.

Tingsrätte­n skriver att även om det har varit fråga om ett allvarligt hot, uttalade sig mannen inte hotfullt och han gjorde inte bevisligen några utfall. Han döms även för brott mot knivlagen.

Mannen har i förhör sagt att han bara ville skämta.

– Hans inställnin­g är att det handlar om ett missförstå­nd och han är olycklig över att kvinnan har tagit illa vid sig, sa mannens advokat David Hall när åtal väcktes.

Den dömde är en före detta vikarie som enligt polisutred­ningen var upprörd på skollednin­gen eftersom hans anställnin­g hade avslutats.

Han ska tiden före hotet ha rört sig i området runt skolan, vilket fick skolan att kalla in väktare. Tingsrätte­n bestämmer påföljden till samhällstj­änst i 120 timmar. Den dömde ska också betala 10 000 kronor i skadestånd till föräldern.

 ?? Efter hotet fick inga elever lämna byggnaden. FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN
mannen åtalades i höstas för grovt olaga hot. ??
Efter hotet fick inga elever lämna byggnaden. FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN mannen åtalades i höstas för grovt olaga hot.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden