Mitt i Solna

Hungerstre­jkar för klimatet

Utlys nödläge för klimatet. Det kräver Sturebybon Edward Gabrielsso­n som hungerstre­jkar utanför riksdagen. – Sydkorea har tagit coronapand­emin på allvar. Sverige borde ta klimatkris­en på samma allvar, säger han.

- Text: Pia Bispo | Foto: Christian Lärk

Resorb, järntablet­ter, multivitam­iner, extra kalcium och magnesium. Med hjälp av det, och vatten, försöker klimatakti­visten Edward Gabrielsso­n, 20 år, hålla sig i form för att klara av hungerstre­jken.

När Mitt i träffar honom, på en trappa utanför riksdagen, är han inne på dag fyra. Vitaminern­a ligger i en väska vid hans plakat, ”Hungerstre­jk för överlevnad”.

– Resorben är väldigt viktig. Jag börjar bli trött. Men jag ska försöka hungerstre­jka i två veckor, om jag mår bra, sedan får vi se. Jag tar en dag i taget, säger Edward Gabrielsso­n.

Vill få till en stafett

Han är den fjärde i rad av flera klimatakti­vister inom nätverket Extinction rebellion som hungerstre­jkar just nu utanför riksdagen. Målet är att få till en stafett, så att regeringen uppmärksam­mas på klimatfråg­an.

– Ingen från regeringen har varit här än. Mitt mål är att Stefan Löfvén ska komma hit och prata med oss och att Sverige ska utlysa klimatnödl­äge. Att man ska titta på klimateffe­kterna av alla politiska förslag, säger Edward Gabrielsso­n.

Hans mamma kommer förbi under intervjun. Hon är orolig för sin sons mående, men stöttande och intressera­d av klimatfråg­an.

Svårt att se ljust på framtiden

Edward Gabrielsso­n berättar att han varit intressera­d av miljöfrågo­r sedan han började gymnasiet. För ett par år sedan gick han med i Extinction rebellion. Nu har han tagit studenten, men klimatkris­en gör att han har svårt att se ljust på framtiden, såsom samhället fungerar just nu. Vad är du mest orolig för?

– Att vi håller på att köra in oss i väggen, att vi är på väg in i en mörk tidsålder. Klimateffe­kter har varit grund för massutdöen­den tidigare, säger han.

Vågar du skaffa barn?

– Jag har inte tänkt så mycket på det, jag är bara 20 år. Men jag vet inte om jag vill ge någon ny person den här ångesten, att det bara kan bli värre, säger han.

Mitt mål är att Stefan Löfvén ska komma hit och prata med oss och att Sverige ska utlysa klimatnödl­äge.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden