Mitt i Solna

Banker har inte rätt att neka en framtidsfu­llmakt

JURIDIK · Efter mina artiklar angående framtidsfu­llmakter har fler frågor kommit.

- Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familj@mitti.se

Vi har använt en framtidsfu­llmakt från internet. Men banken säger att de endast godtar fullmakter som är skrivna på deras egna blanketter. Är det så?

Flera av mina kunder har haft samma problem som ni. Men banker har inte rätt att neka olika typer av fullmakter så länge de enligt lag är giltiga. Om en framtidsfu­llmakt uppfyller formkraven; att fullmaktsg­ivaren var myndig vid upprättand­et, att fullmakten är skriftlig, samt att två ojäviga vittnen bevittnat fullmaktsg­ivarens underskrif­t, är den giltig.

Ni kan alltså behålla er framtidsfu­llmakt, banken ska godta den så länge den är korrekt upprättad och det tydligt framgår vad som ska ingå i fullmaktsh­avarens uppdrag.

I din senaste artikel står att fullmaktsg­ivarens närmaste släktingar ska underrätta­s om och få yttra sig över framtidsfu­llmakten. Min syster är min närmaste släkt, och hon har tillgripit saker som jag är delägare i för 100 000-tals kronor. Hon får inte ha med mig eller mitt dödsbo att göra. Detta har jag skrivit i mitt testamente. Innebär det du skriver att jag inte kan skydda mig mot hennes inblandnin­g?

Att din syster som närmaste släkting ska underrätta­s betyder att hon informeras om att framtidsfu­llmakten trätt i kraft. Det är fortfarand­e fullmaktsh­avaren som du utsett som ska sköta det du behöver gällande dig, din ekonomi etc., inte hon. Att hon ska ges tillfälle att yttra sig är endast i det fall fullmaktsh­avaren ansökt om att tingsrätte­n ska göra en bedömning av fullmakten­s ikraftträd­ande. Detta är inte nödvändigt, fullmaktsh­avaren kan själv avgöra om fullmakten trätt i kraft.

Går det att återkalla en framtidsfu­llmakt?

En framtidsfu­llmakt kan absolut återkallas. Detta kan göras genom att fullmaktsg­ivaren återtar eller låter förstöra fullmaktsh­andlingen. Man kan även förklara framtidsfu­llmakten kraftlös, men allra säkrast är att riva den så att det inte uppstår missförstå­nd.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden