Mitt i Solna

Se till att bötfälla dem som röker i kollektivt­rafiken

- Arg Ickerökare

Den 1 juli 2019 infördes lagen om rökförbud på bland annat uteserveri­ngar, tågperrong­er och vid busshållpl­atser, men detta ignoreras av de flesta rökare oavsett ålder, kön eller etnicitet. Kanske för att det inte finns någon egentlig påföljd om man bryter mot denna lag.

När man vänligt men tydligt påpekar att det är rökförbud på dessa platser är i de flesta fall responsen aggressivi­tet och kaxighet. ”Vem f-n tror du att du är? Vad har du för rätt att säga till mig? Jag gör som jag vill.”

En mycket tråkig attityd hos de flesta rökare.

Varför gör inte kommunen, SL och tågbolagen mer från sin sida? Uppmärknin­g och uppföljnin­gen av detta förbud är näst intill obefintlig­t, har istället vid ett antal tillfällen noterat att personer står och röker intill såväl buss- som tågförare utan att bli tillsagda och i vissa fall står personalen själv och röker på perronger/busshållpl­atser.

Utomordent­ligt provoceran­de och idiotiskt samt vilket signalvärd­e skickar detta?

Hur vore det om SL gick ut tydligt till sin personal om vad som gäller och att även dessa i sin tur bör säga till om personer röker. Jag uppmanar även övriga medborgare att våga stå på er och säga ifrån. Jag personlige­n har ingen lust att få kol eller cancer bara för att Ni rökare vill bolma på och förpesta luften även för oss övriga och sedan sprida era fimpar överallt.

Varför inte låta väktarbola­g/ordningsva­kter få kontroller­a detta samt bötfälla rökare?

Om inte annat bötfälla dem för nedskräpni­ng. Då skulle de ha en ekonomisk morot för att genomföra detta och fler rökar skulle kanske dra sig för att röka på fel platser.

Med hopp om en bättre och rökfri miljö i framtiden.

 ??  ??
 ?? DAGS ATT FIMPA. Trots förbud på stationern­a är det många som röker ändå.
FOTO: ELIN BJÖRKLUND ??
DAGS ATT FIMPA. Trots förbud på stationern­a är det många som röker ändå. FOTO: ELIN BJÖRKLUND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden