Mitt i Solna

I nya kollektive­t i Råsunda ingår städhjälp och espressoma­skin

SAMBO. Nytt boende snart redo för unga hyresgäste­r i farten som vill dela kök

- Anna Wachenfeld­t anna.wachenfeld­t@mitti.se Läget passade vårt koncept väldigt bra, säger Markus Linhardt, grundare av 20-30 Coliving, som står bakom kollektivb­oendet i Råsunda.

 Glöm linsgryta och noppiga soffgruppe­r. Det moderna kollektive­t är en sex rum stor etagelägen­het i Råsunda med designmöbl­er, Netflix och städhjälp. Solnas första co living-boende är redo for hyresgäste­r.

RÅSUNDA

En enorm taklampa skruvas fast i taket. Lådor töms, gardiner åker upp. Mitt i Solna har åkt upp till våning 14 i huset på Södra Långgatan, där loungen får sin finish. Om ett par veckor flyttar hyresgäste­rna in.

Men den som associerar till 70-talets bohemiska livsstil får tänka om. I Solnas första så kallade co livingboen­de får man städning två gånger i veckan, designmöbl­er och espressoma­skin.

– Genom att dela får hyresgäste­rna tillgång till en standard och tjänster som de kanske inte skulle ha råd med annars, säger Markus Linhardt, grundare av 2030 Coliving som står bakom konceptet tillsamman­s med Wåhlins fastighete­r. Streamingt­jänster ingår också.

– Netflix är en sak många har som utgift idag. Nu splittas kostnaden på fem.

Hyresgäste­r matchas ihop Alla hyresgäste­r har ett eget låsbart rum, gemensamma ytor delas. Målgruppen är unga i åldern 20 till 30.

– Man kanske har avslutat sina studier och fått drömjobbet i stan. Det är ofta i den här åldern som man gör sina hundår och jobbar mycket. Då vill vi att hemmet blir platsen för trygghet och sociala relationer, säger Markus Linhardt.

Än finns inga klara hyresgäste­r, men han tror att intresset blir stort.

Spekulante­r kommer att intervjuas och matchas ihop.

Hur matchar ni för att undvika dålig stämning?

– Det går inte. Människor är människor och vi letar inte efter en särskild personligh­et. Vi tror på det vuxna ansvaret. Vad vi kan göra är att underlätta vardagen och minska risken för friktion.

Bland annat tillhandah­ålls toapapper, tvål och annat som boende skulle kunna tjafsa om.

Vi vill visa att hållbarhet inte betyder att man måste ge upp saker.

Återvunna möbler

En hållbar livsstil är en en viktig del av boendet – återvunna möbler, vattensnål­a kranar och idéer om odling finns, berättar Ulrika Hafström, hållbarhet­sansvarig.

Måste man vara klimatsmar­t för att flytta in?

– Absolut inte. De som redan är supermedve­tna bor säkert redan i kollektivt och äter vegansk mat. Vi vill visa att hållbarhet inte betyder att man måste ge upp saker. Genom att dela kan man få ett attraktivt sätt att leva. Vill vill ge inspiratio­n på ett positivt sätt, säger Ulrika Hafström.

”Här blir sällan ensamt” Arkitekten Anton Lindholm betonar den sociala vinsten i att bo flera.

– Nu när många jobbar hemifrån kan livet bli väldigt isolerat. Digitalise­ringen gör också att vi träffas mindre. Vi tror att mänsklig kontakt måste finnas i våra liv. Här blir det sällan ensamt, säger han.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? FIX. Inrednings­designerna Atta Ring och Maja Furenberg Ring fixar till loungen inför inflyttnin­g. Återvunna möbler och design är i fokus.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FIX. Inrednings­designerna Atta Ring och Maja Furenberg Ring fixar till loungen inför inflyttnin­g. Återvunna möbler och design är i fokus.
 ??  ??
 ?? ATTRAKTIVT. FOTO: MIKAEL ANDERSSON ??
ATTRAKTIVT. FOTO: MIKAEL ANDERSSON
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden