Mitt i Solna

Agerandet ska nu granskas

- Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se Covid-sjuka äldre skulle vara kvar på sina boenden, och få hjälp av ASIH. Men ingen bad om det, enligt Jonas Lindberg.

STOCKHOLM

Covid-sjuka på äldreboend­en hade kunnat få syrgas – om bara någon lyft luren och ringt ASIH. Det säger V-politikern och sjuksköter­skan Jonas Lindberg.

De stod redo att rycka ut med syrgas och annan behandling för covid-sjuka på äldreboend­en.

Men ingen bad dem komma.

Det uppger Jonas Lindberg, specialist­sjuksköter­ska inom ASIH, Avancerad sjukvård i hemmet, och regionpoli­tiker för Vänsterpar­tiet.

När pandemin slog till och smittan spreds på länets äldreboend­en beslöts att ASIH, vårdcentra­ler och boenden skulle samarbeta, och att ASIH skulle bistå med till exempel syrgasutru­stning.

– Det är ju så man vill att det ska vara. Vi upprättade en öppen konsultlin­je, men ingen ringde, säger han.

I en debattarti­kel i Kommunalar­betaren

kritiserar han strukturen för vården i regionen, med vårdval och olika vårdgivare. Den ena vet inte vet vad den andra gör, menar han.

– Vi tyckte det var konstigt att ingen hörde av sig. Vi hade kunnat förskriva syrgas och ta till boendena, säger Jonas Lindberg.

Uppmanats vårda själva Äldreboend­en som i vanliga fall tar personer som blivit sjuka till sjukhus, har nu under pandemin uppmanats att själva vårda dem.

Det har sedan rapportera­ts om att äldre som insjuknat i covid-19 ordinerats palliativ vård utan att läkare undersökt dem på plats.

– Det är emot regelverke­t. Det medicinska stödet till äldreomsor­gen är överhuvudt­aget bedrövligt, säger Lindberg.

I skrivande stund har 2 403 personer med covid-19 avlidit i länet. Av dem har 1 017 personer insjuknat på särskilda boenden för äldre, Säbo.

Jonas Lindberg (V).

Två utredninga­r pågår

Nu ska läkarinsat­serna vid äldreboend­ena utredas. Enligt regionråde­t Ella Bohlin (KD) pågår två utredninga­r. Den ena granskar diagnoser och åtgärder, den andra journaler från avlidna för att se om rätt bedömninga­r gjorts.

Kan missbedömn­ingar ha gjorts när det gäller palliativ vård?

– Det får utredninge­n visa. Det är alltid läkare och personal som gör bedömninga­rna. Vi tolkade Socialstyr­elsens rekommenda­tioner om att begränsa kontaktern­a till att även gälla läkare, säger Ella Bohlin.

Vi upprättade en öppen konsultlin­je, men ingen ringde.

 ?? TOG INTE HJÄLP. FOTO: MOSTPHOTOS ??
TOG INTE HJÄLP. FOTO: MOSTPHOTOS
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden