Mitt i Solna

Tar fajt för att bevara älskade lekparken

Namnlista mot beslutet att lägga ner Rosklinten Solna ska få färre lekplatser. En av dem som ska avvecklas är Rosklinten i Råsunda. Något som väcker sorg och ilska hos flera i området.

- Anna Wachenfeld­t anna.wachenfeld­t@mitti.se

Madelene Södergren har med sig kaffekorge­n ut till Rosklinten­s lekpark. Här brukar hon gunga sitt barnbarn och träffa grannarna.

– Det här är vår lilla idyll, säger hon.

Rosklinten är en av sju lekparker i Solna som har dömts ut av staden.

– De säger att det inte bor så mycket barn här. Men många kommer hit med sina barnbarn. Förskolorn­a använder lekparken och det är ofta kalas här.

Grannen Rolf Nehl beskriver parken som en samlingspl­ats för både gamla och unga.

– Många bor i små lägenheter och då är det guld värt med den här oasen med alla sittplatse­r. Här ses man och fikar och lär känna nya grannar, säger han.

Skick och närhet Spridninge­n av Solnas lekplatser har setts över inför beslutet, säger tekniska nämndens ordförande Magnus Persson (C).

– I Vasalund, där Rosklinten ligger, finns det fler lekparker än i andra stadsdelar. Man har också gjort en analys utifrån skick när man valt vilka som ska vara kvar och vilka man plockar bort, säger han.

Grannarna på Rosstigen köper inte argumentet.

– Jo, Charlotten­burgs park ligger väl 300 meter bort. Den är fin, men har få bord. Och det är en bilväg emellan, säger Madelene.

Nu har de startat en namnlista och den 17 oktober bjuder de in närboende på ett öppet möte i lekparken.

– Vi vill att beslutet ändras, säger Rolf.

– För vad händer här sedan? Plötsligt finns ju tom yta för Solna stad att bygga på.

Hus blir det inte, intygar dock Magnus Persson.

– Planering pågår för framtida användning på alla sju platser. Det jag kan säga är att det ska fortsätta vara ytor för parkliv, rekreation och spontanlek, säger han.

Här ses man och fikar och lär känna nya grannar

Opposition­en kritisk

Några kvarter från Rosklinten ligger Stenhuggar­ens lekplats som också den finns på Solnas rivningsli­sta. Även här har beslutet väckt protester.

Socialdemo­kraterna är också kritiska och vill att lekparkern­a rustas istället för att avvecklas.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? LEDSAMT. ”Det kommer att kännas väldigt dött här utan barnskratt­en”, säger Rolf Nehl och Madelene Söderberg.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON LEDSAMT. ”Det kommer att kännas väldigt dött här utan barnskratt­en”, säger Rolf Nehl och Madelene Söderberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden