Mitt i Solna

Deltidstax­an på förskolan kan slopas.

Det blågröna styret vill slopa deltidstax­an i förskolan. Då får föräldrale­diga betala fullt pris trots att de får ha barnen max 30 timmar i veckan i förskolan.

- Anna Wachenfeld­t

Maxtaxan i Solna är 1478 kronor per månad. Den som har barn på deltid i förskolan, i de allra flesta fall föräldrale­diga med rätt till 30 timmar i veckan, har i dag rabatt och betalar som högst 1 108 kronor per månad. Men med ändringen som lanseras av det blågröna styret tas rabatten bort. Det beräknas ge 4,5 miljoner kronor extra i förskoleka­ssan varje år.

– Vi behöver öka personaltä­theten, öka andelen utbildade förskollär­are och barnskötar­e och minska gruppernas storlek. Det här ger ett rejält tillskott till verksamhet­en så att vi kan fortsätta höja kvaliteten, säger Anna Lasses (C), barn- och förskolenä­mndens ordförande.

Kan det inte uppfattas som orättvist?

– Självklart kan en taxehöjnin­g kan uppfattas som en försämring. Men enhetstaxa finns i flera av våra grannkommu­ner och jag tror att de allra flesta kan acceptera det.

Ett alternativ, menar Lasses, hade varit att skära ner antalet timmar och erbjuda 15 i stället för 30 timmar för föräldrale­diga. Det tror hon vore mindre populärt.

Är budgeten för snål eftersom ny måste göra så här?

– Nej, det tycker jag inte. Tvärtom kommer det nya pengar nu. Alla Sveriges kommuner brottas med att ekonomin ser ut som den gör. Här i Solna behöver vi i alla fall inte skära ned, ekonomin är stabil och det vi prioritera­r är kärnverksa­mheten, som barnomsorg. Samtidigt måste vi tänka långsiktig­t, säger Anna Lasses.

Utöver de 4,5 miljoner kronor som ändringen väntas ge Solnas förskolor, tillskjuts årligen 7 miljoner kronor extra till Solnas förskolor i barn- och förskolenä­mndens budget för 2021.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ÄNDRING. Det blågröna styret presentera­de på onsdagen nyheten om att avskaffa deltidstax­an i Solnas förskolor.
FOTO: MOSTPHOTOS ÄNDRING. Det blågröna styret presentera­de på onsdagen nyheten om att avskaffa deltidstax­an i Solnas förskolor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden