Mitt i Solna

Polisen har hittat dna efter gravskändn­ingen.

Nu har proven skickats på analys Över 330 gravstenar vältes på Norra kyrkogårde­n strax efter lucia. Under julen har inga fler stenar välts och polisen undersöker dna-fynd.

- Olle Anrell 0855055211 olle.anrell@mitti.se

Mitt i Solna har tidigare berättat om vandaliser­ingen av gravstenar på Norra begravning­splatsen i Solna som skedde i mitten av december.

Vid första tillfället vältes 33 gravstenar och natten därpå vältes 300 stenar.

”Har varit fruktansvä­rt” Svante Borg, förvaltnin­gschef vid kyrkogårds­förvaltnin­gen i Stockholm berättar att inga fler gravplatse­r har saboterats under julen.

– Det är skönt att det är så. Det här har varit fruktansvä­rt för alla som fått gravar förstörda, säger han.

Arbetet med att återställa gravplatse­rna pågår fortfarand­e, men det mesta ska vara klart till nästa vecka tror Svante Borg.

Ingen har gripits

Åsa Wallentin på polisens mediecente­r berättar att ingen person har gripits i ärendet som utreds som brott mot griftefrid­en.

– Vi gjorde en teknisk undersökni­ng på kyrkogårde­n och hittade dna-spår som vi har skickat till Nationellt forensiskt centrum. Och nu väntar vi på resultat, säger hon.

Direkt efter sabotagen låstes flera grindar till kyrkogårde­n så att det skulle bli svårare att köra in bland gravarna för att sedan lämna området snabbt.

Ökad bevaknin

Även bevakninge­n av kyrkogårde­n har setts över.

– Vi hade redan ökat ronderinga­rna sedan tidigare, men nu har vi riktat dem mot områden som är bortom upplysta platser, säger Svante Borg.

Belysninge­n ses över

Han berättar att man också fått i uppdrag från politikern­a att se över belysnings­planen på kyrkogårde­n. Alltså vilka delar som ska vara upplysta och hur länge.

– Vi vill få ordning och reda så snabbt som möjligt på kyrkogårde­n och och få tillbaka känslan av trygghet så snabbt som möjligt, säger Svante Borg.

Vi gjorde en teknisk undersökni­ng på kyrkogårde­n och hittade dna-spår som vi har skickat till Nationellt forensiskt centrum.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Välta gravstenar på Norra begravning­splatsen i Solna, strax före lucia.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Välta gravstenar på Norra begravning­splatsen i Solna, strax före lucia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden