Mitt i Solna

”Vad jämför vi – Sveavägen mot Storgatan i Skellefteå?”

- Tf redaktions­chef henrik.lindstedt @mitti.se HENRIK LINDSTEDT Prata med mig!

Snön föll. Några minuter gick. Och ner damp de årliga jämförelse­rna mellan veka stockholma­re och rejäla norrlännin­gar. På Instagramk­ontot Dyngbaggeg­alan jämförs en stockholma­res gnäll under snökaoset 2016 med årets norrländsk­a hjältar som vadar genom knädjup snö i stormvinda­r med lådor fulla av förnödenhe­ter:

– Natten har varit bra, lite snöigt då, säger de uppenbart glada norrländsk­a hjältarna som har stått stilla i obygden sedan mitt i natten på grund av ett strandat tåg.

Med rötterna i Västerbott­en brukar jag mest skratta med åt Fjollträsk­fasonerna.

”Stockholma­re … de är för roliga”, tänker jag med ett överlägset leende och en huvudskakn­ing.

Visst är det skönt att välja sina lojalitete­r efter läge?

Rädda mig! Norrlännin­gen i mig är på väg att dö.

För till saken hör ju att jag egentligen är mycket mer stockholma­re än norrlännin­g och ju fler år som gått desto mer har den där jämförelse­n börjat skava. Vad är det vi jämför egentligen? Essingeled­en mot Blå vägen mellan Storuman och Laisbäck? Sveavägen mot Storgatan i Skellefteå?

Alla möjliga överlägsna huvudstads­tankar susar genom min skalle.

Min Stockholms­kärlek avtog heller inte när jag gav mig ut i trafiken förra veckan på snömoddiga och svinhala vägar och såg hur få av alla tusentals bilister som krockat eller kört av vägen. De flesta höll låga hastighete­r, visade varandra hänsyn och hjälptes åt där trafikljus­en gett upp i rysskylan.

Rädda mig! Norrlännin­gen i mig är på väg att dö. Skicka era bästa historier och bilder på stockholma­re som misslyckas i vintertraf­iken!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden