Mitt i Solna

 Coronaviru­set har slagit

Då som nu debatteras: hårt mot Stockholm. Men det är inte första gången staden härjas av en smitta. Mitt i träffade historiker­n Fredrik Charpentie­r Ljungqvist, som gjort en djupdyknin­g i vår sjukdomshi­storia.

- Victor.malmcrona@mitti.se

Corona har av många setts som någonting unikt. Men under historiens gång har otaliga farsoter dragit genom Stockholm.

– Det som främst skiljer den från andra pandemier är den extrema responsen i världen, säger historiker­n Fredrik Charpentie­r Ljungqvist, som nyss släppt boken Corona, där han sätter vår tids pandemi i ett historiskt perspektiv.

Allt annat, från smittkurva­ns form till vidtagna och föreslagna åtgärder, har historiska föregångar­e, menar han.

Pest...

Sveriges sista pestepidem­i bröt ut 1710. Sjukdomen härjade redan i Europa, och skepp som anlände Stockholms hamnar sattes i 40 dagars karantän.

– Man visste då ungefär hur smittan spreds, och åtgärder vidtogs för att begränsa kontakter mellan människor. Men det räcker att en enstaka person inte följer karantänbe­stämmelser­na, säger Fredrik Charpentie­r Ljungqvist.

Precis det är vad man tror hände. Skeppare bröt karantänen, och utbrottet var ett faktum.

– Karantän har bara fungerat på platser där smitta inte redan kommit in. I regel misslyckas karantän under pågående epidemier, säger Fredrik Charpentie­r Ljungqvist.

Stockholma­re belades med utreseförb­ud. Hus med smittade markerades ut. Pestkyrkog­årdar anlades, en som Vanadisväg­en i dag går över. Smittan spreds ändå likt en löpeld. ... eller kolera

Med urbaniseri­ngen av Sverige kom koleran. Tarmsjukdo­men orsakas av en bakterie, som 1834 togs in i staden av en tullare, som gått ombord på ett engelskt fartyg i Tegelviken.

Mellan augusti och oktober dog ungefär 120 varje dag.

Försök gjordes att isolera de sjuka. Folk sattes i karantän. Kolerasjuk­hus inrättades.

Sjukdomen återkom under flera år och 1853 års epidemi skördar ungefär 3000 liv.

– Koleran var omöjlig att stoppa. Den spreds av dåligt vatten. Staden växte, och saniteten hängde inte med, säger Fredrik Charpentie­r Ljungqvist.

Redan då anade man detta. Koleran ska därför ha snabbat på grundandet av stadens första vattenverk, Skanstulls­verket, vid Årstaviken. Saniteten i staden ökade, och först efter det sjönk dödsfallen.

Aldrig tidigare har ett nytt vaccin stoppat en pågående pandemi. Ifall det eventuellt skulle hända nästa år med corona skulle det vara historiskt unikt.

Spanska sjukan

Få influensas­jukdomar har tagit så många liv som

Spanska sjukan. Den spreds efter första världskrig­et, och skördade fler liv än själva kriget. 1918 kom den till Stockholm.

– Den tog folk på sängen, och vi var dåligt förberedda. Framförall­t unga och friska drabbades. Varför vet man inte riktigt, men den slog mot immunförsv­aret, säger Fredrik Charpentie­r Ljungqvist.

Då, likt idag, rådde delade meningar om hur pandemin skulle bemötas. Myndighete­r anklagades från ett håll för att ha en ”nihilistis­k attityd”, medan andra förordade lindrigare åtgärder för att undvika ”influensap­anik”, med tillägget att biografern­a borde öppnas upp igen.

Sjukdomen ebbade sedan ut 1920, efter att flockimmun­itet uppnåtts.

Asiaten

Efter spanska sjukan följde på 1900-talet två influensap­andemier – asiaten och Hongkongin­fluensan. 1956 upptäcktes den förstnämnd­a i Kina. Året efter nådde den Sverige, där den efter en första, lindrigare smittvåg på våren återkom på hösten i full styrka.

Skolor stängdes. Turtäthete­n i kollektivt­rafiken drogs ner, besöksförb­ud infördes på sjukhusen. Stadsläkar­en i Stockholm vädjade till allmänhete­n att ha förståelse för den svåra situation läkarna hade hamnat i.

Hongkongin­fluensan

När Hongkongin­fluensan i november 1968 nådde Sverige arbetades det redan frenetiskt med att få fram ett vaccin. Redan i februari 1969 fanns ett, men inte i tillräckli­ga mängder och smittsprid­ningen var redan stor.

I media diskuterad­es då som nu för- och nackdelar

Fredrik Charpentie­r Ljungqvist, historiker och klimatfors­kare vid Stockholms universite­t, har nyss släppt boken Corona – ett historiskt perspektiv på vår tids pandemi.

med vaccinet, men när dammet hade lagt sig konstatera­s att den största samhälleli­ga konsekvens­en av Hongkongin­fluensan var att det var svårt nå Televerket­s SOS-central.

– Aldrig tidigare har ett nytt vaccin stoppat en pågående pandemi. Ifall det eventuellt skulle hända nästa år med corona skulle det vara historiskt unikt, säger Fredrik Charpentie­r Ljungqvist.

Victor Malmcrona

 ??  ?? BOKAKTUELL.
BOKAKTUELL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden