Mitt i Solna

TYCK TILL. ”Ofattbart att Solna stad tillåter dessa padelbanor”

- Lars-Ove Löf

Vi läser hela tiden om hur välskött Solnas ekonomi är, men ibland undrar jag hur det ser ut i verklighet­en.

Brunnsvike­n är i dåligt skick och kraftigt övergödd, då den tillförs runt 2500 kg fosfor per år. Det har gjorts arbete med att ta bort fosfor i själva Brunnsvike­n, men Solna vill även minska på tillflödet av förorening­ar från dagvattnet.

För några år sedan presentera­des förslag på dagvattend­ammar, en i Bergshamra och en vid Råstasjön för att rädda Brunnsvike­n. För dammen vid Råstasjön lades det en projektbud­get våren 2018 på 2 miljoner kronor, och en stor del av detta skulle betalas genom statliga bidrag.

Bland annat Naturskydd­sföreninge­n och Rädda Råstasjön påpekade det orimliga i att bygga en damm som skulle ta upp i princip hela gräsmattan vid entrén från Östervägen. Stora träd skulle tas ned, allt för att rädda Brunnsvike­n. Vi hade svårt att förstå logiken då dammen vid Råstasjön beräknas rena 5 kg per år, dvs 0,2% av de förorening­ar som hamnar till Brunnsvike­n.

Solna har dock

insisterat på att dammen ska byggas och projektet har löpt vidare. Men hittills är det ”bara” konsultpen­gar som betalats ut. Enligt uppgifter från Tekniska förvaltnin­gen har Solna betalat ut 2,4 miljoner tom första kvartalet i år. Den avbrutna upphandlin­gen för att bygga dammen gav vid handen att byggandet av dammen kostar ytterligar­e minst 7 miljoner till. Sedan tillkommer kostnaden för att forsla bort jorden, som är förorenad.

Varför går det

till på detta sätt? Politiker sätter en agenda som visar sig vara totalt ologisk, och förvaltnin­gen spenderar pengar på projektled­are men inga arbeten utförs. Är det att hushålla med skattepeng­ar att lägga över 10 miljoner på något som från början skulle kosta 2 miljoner. Vem har godkänt alla dessa ytterligar­e pengar?

 ?? FOTO: PRIVAT ?? DAMM. På den här gräsmattan planeras en dagvattend­amm, men skribenten ifrågasätt­er den ekonomiska aspekten av projektet.
FOTO: PRIVAT DAMM. På den här gräsmattan planeras en dagvattend­amm, men skribenten ifrågasätt­er den ekonomiska aspekten av projektet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden