Mitt i Solna

Nu ska det bli rätt på promenader runt Lötsjön.

VÄNSTER. Få går på rätt sida runt sjön

- Olle Anrell olle.anrell@mitti.se 0708402322

Det är inget snack längre. Sedan

2018 säger regeringen åt dig att gå på vänster sida av en gång- och cykelväg om det är möjligt. Men vid Lötsjön och Golfängarn­a fungerar det inte. Nu ska Sundbyberg­s stad försöka knuffa promeneran­de åt rätt sida.

”Gå om möjligt längst till vänster i din färdriktni­ng, när du använder vägrenen, körbanan eller en gemensam gång- och cykelbana”, står det i regeringen­s nationella cykelsatsn­ing från 2018.

Men trots att det snart har gått två sedan som regeringen­s förtydliga­de skapar regeln förvirring. Vid Lötsjön tycks det här inte fungera alls. Mitt i har fått flera insändare i ämnet och flera sundbyberg­are har till och med skickat in medborgarf­örslag om tydligare skyltar.

Göran Åström från Annedal är en av få som går på vänster sida av gång- och cykelbanan vid Lötsjöns södra sida när Mitt i tar en promenad runt sjön.

– Man får gå så här, säger Göran och visar med händerna att han får gå sicksack mellan fotgängare och cyklister.

Jag brukar säga att the left side is the right side.

Hamnade i diket

Lennart Sundin från Solna går också på vänster sida

– Det har jag gjort i flera år. Jag bukar säga att det left side is the right side, säger Lennart, som uppskattar att en av tio gör som han.

En gång har han till och med blivit knuffad av en annan fotgängare.

– Det var av en stor kille vid Råstasjön som bara fortsatte framåt, gick rakt på mig och knuffade ner mig i diket, säger Lennart.

Ska måla i marken Tjänstemän­nen i Sundbyberg tittar just nu på hur man ska kunna ändra dessa beteenden med så kallade nudging-åtgärder. Små åtgärder som ska få folk att bete sig som man önskar.

Fixa golfängarn­a

Staden ska måla på marken i början av några gång- och cykelbanor för att visa vilken sida som gäller för respektive grupp. Om testet faller väl ut kommer fler ställen att målas.

– Jag tycker alltid man ska vara upplysande, men ändå ha en bra ton och inte ha så mycket förbudstän­k i kommunikat­ionen. Utan mer en positiv knuff åt rätt håll, säger Stefan Bergström (C) stadsmiljö­kommunalrå­d.

Åt vänster?

– Ja, precis.

Enligt Stefan Bergström är det övergripan­de målet att ha så få blandade gång- och cykelvägar som möjligt för att undvika konflikter mellan cyklister och gående.

Just vid Lötsjön och framför allt vid Golfängarn­a cyklar många i hög fart i backarna vid lekplatsen och utegymmet där många också promenerar.

– Det är ett väldigt trafikerat stråk och förvaltnin­gen tittar på hur man göra en ny lösning och säkrare passage där, säger Stefan Bergström.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? GÖR RÄTT. Göran Åström går på vänster sida av gång och cykelbanan vid Lötsjön. Trots att Göran går på rätt sida får han ofta höra det motsatta och han kan få arga blickar från andra trafikante­r.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN GÖR RÄTT. Göran Åström går på vänster sida av gång och cykelbanan vid Lötsjön. Trots att Göran går på rätt sida får han ofta höra det motsatta och han kan få arga blickar från andra trafikante­r.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? OCKSÅ RÄTT. Lennart Sundin från Solna går också på vänster sida vid Lötsjön. Han brukar säga att ”the left side is the right side”. Halvt på allvar och halvt på skämt upprepar Lennart ”vänster, vänster, vänster” när han går.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN OCKSÅ RÄTT. Lennart Sundin från Solna går också på vänster sida vid Lötsjön. Han brukar säga att ”the left side is the right side”. Halvt på allvar och halvt på skämt upprepar Lennart ”vänster, vänster, vänster” när han går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden