Mitt i Solna

Så blir det nya Överjärva gård

Framtiden för Överjärva gård har diskuterat­s länge. Men nu börjar planerna klarna. Odling, utekök och inhyrda hästar finns med i stadens presentati­on.

- anna.wachenfeld­t@mitti.se

Man kan uppleva och komma nära hästar på många fler sätt än ponnyridni­ng.

Överjärva gård engagerar.

Många besökare har oroat sig för gårdens framtid, rivningslo­vet av ladugården är överklagat och hundratals har skrivit på för att stötta stallet som är uppsagt.

Nu presentera­r Solna stad sina planer.

– Det som Överjärva är känt och uppskattat för, som fåren och naturskola­n, ska vara kvar och utvecklas. Vi vill göra Överjärva till ett ännu mer attraktivt mål för utflykter, med en tydligare koppling till Igelbäcken­s naturreser­vat som är ganska okänt för många, säger Peter Edholm (L).

Workshops och natursling­or

I programför­slaget nämns natursling­or, fågelholks­bygge och fladdermus­vandringar.

Grillplats­en har byggts ut, det ska gå att låna stormkök. Grönsaksod­ling, lekstugor och workshops i återbruk och ullhantver­k nämns i planerna.

Gården ska också skapa jobb för ungdomar, nyanlända och andra som står långt från arbetsmark­naden. 14 sommarjobb­are är på plats i år.

Den infekterad­e hästfrågan vill staden lösa med inhyrda hästar. Avtal har skrivits med Solna fältrittkl­ubb och Hufvudsta Ridklubb. Det planeras för ”Statarmuse­ets mjölkskjut­s”.

– Man kan uppleva och komma nära hästar på många fler sätt än ponnyridni­ng. Ett exempel på det är häst- och vagnturer med mjölkkruko­r, där man återknyter till historiken då gården var en av länet största mjölkprodu­center, säger Peter Edholm.

Hur blir det med ridning för barnen?

– Sex gånger per termin kommer det ordnas miniridlek­tioner av den typen är nu. Det blir inte lika ofta som i dag, men det kompletter­as med annan hästverksa­mhet.

Byggnadern­a Vinterträd­gården och Gula villan som i dag står öde ska restaurera­s till en kostnad av cirka tio miljoner kronor.

– När de är iordningss­tällda kan man göra ännu mer roliga aktivitete­r på Överjärva gård, de kan tillexempe­l hyras ut för bröllop och konserter.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? HÄSTLÅN. planen.
Hästar från andra stall ska köras ut till Överjärva gård. Miniridlek­tioner ska erbjudas sex gånger per termin, är
FOTO: LEIF OLDENBURG HÄSTLÅN. planen. Hästar från andra stall ska köras ut till Överjärva gård. Miniridlek­tioner ska erbjudas sex gånger per termin, är

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden