Mitt i Solna

Stockholms regionala riktlinjer hävs

Regionen förlänger inte de lokala rekommenda­tionerna, om bland annat munskydd alla tider i kollektivt­rafiken. Nedgången i antalet smittade och sjukhusvår­dade bedöms vara stabil.

- Ingrid Johansson

Antalet smittade med covid-19 minskar nu snabbt, från 10 000 i veckan när det var som värst under pandemins tredje våg, till 1 426 vecka 23.

Och antalet som vårdas på sjukhus för covid-19 var i början av vecka 24 nere i 78, varav 27 i intensivvå­rd.

Samtidigt har nu hälften av länets befolkning över 18 år fått minst en dos vaccin.

– Det är underbar musik att höra, och därför har vi beslutat att inte förlänga de regionala rekommenda­tioner som vi haft här, och som går ut på söndag, sade smittskydd­släkare Maria Rotzén Östlund under en pressträff.

Det innebär att munskydd inte längre rekommende­ras dygnet runt i kollektivt­rafiken, utan bara i rusningsti­d, och inte heller i affärer.

Manar till försiktigh­et Samtidigt poängterad­e Rotzén Östlund att många fortfarand­e är ovaccinera­de.

– Fortfarand­e gäller de grundlägga­nde rekommenda­tionerna: Stanna hemma vid symtom, provta, håll avstånd, undvik trängsel, minimera sociala kontakter, tvätta och sprita händerna, och arbeta hemifrån om möjligt.

Nästa grupp att släppas på i vaccinerin­gen blir inte 30–39, som tidigare sagts, utan man fortsätter med femårsinte­rvall. 35–39-åringarna väntas kallas ”i närtid”.

Även Johan Bratt, tillförord­nad hälso- och sjukvårdsd­irektör, vädjade om fortsatt försiktigh­et.

– Vi har nu tre utmaningar. Patienter som fått vänta måste få vård innan sommaren, vårdens medarbetar­e måste få välförtjän­t semester och vaccinatio­nsprogramm­et måste fortsätta i hög takt hela sommaren, sade han.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? ÅTERGÅNG. Region Stockholm har nu lämnat stabsläge och återgått till normalläge, meddelade Johan Bratt, tf hälsooch sjukvårdsd­irektör, i förra veckan.
FOTO: CLAUDIO BRITOS ÅTERGÅNG. Region Stockholm har nu lämnat stabsläge och återgått till normalläge, meddelade Johan Bratt, tf hälsooch sjukvårdsd­irektör, i förra veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden