Mitt i Solna

#ETTSTHLM. Släktband och traditione­r styr våra sommarvano­r.

STUGDRÖMMA­R. ”Jag vill föra över till min son det jag upplevde som liten” Pandemin har fått nya grupper att söka sig till den svenska naturen och skärgården. Men sommarstug­elivet är fortfarand­e en sak som mest ursprungss­venskar ägnar sig åt. Är det på vä

- Text & foto: Petter Beckman | petter.beckman@mitti.se

– Köpa sommarstug­a? Nej, jag har nog aldrig hört någon av mina jämnåriga prata om det, säger 30-åriga Belsam Djehiche, HRadminist­ratör och tvåbarnsma­mma i Järfälla.

– De enda jag vet som äger en stuga har svenskt påbrå. Och de har nog ärvt den, tillägger hon.

Ingen i Sverige har forskat kring temat. Men en rundringni­ng till stuguthyra­re, etnologer och mäklare bekräftar bilden av en kulturell uppdelning: det här med att åka iväg till en sommarstug­a på semestern är något nästan bara ursprungss­venskar ägnar sig åt.

– För oss som är andra generation­en med utländska rötter är det nog mer prioritera­t att spara ihop till en bostadsrät­t eller ett hus, menar Belsam Djehiche.

Hon ger sig gärna ger sig ut i naturen med familjen på hemmaplan: korvgrilln­ing vid stranden, pulkaåknin­g på vintern eller dagsturer till Fjäderholm­arna och Vaxholm.

– Men på semestern föredrar nog många att åka till släkten i föräldrarn­as hemland. När jag var liten var det resorna till Algeriet som jag längtade efter: Värmen, stränderna, miljöombyt­et. Det var inte lika kul att vara kvar i Sverige på sommarlove­t, säger Belsam.

Hennes man, Amir Bouzenzana berättar att han var i skärgården på scoutläger när han var yngre.

– Det var riktigt najs. Men man kommer ändå inte riktigt in i det livet, båtar och så, om man inte har anknytning­en, säger Amir.

Att kontakter och släktband spelar roll bekräftas av Micaela Kvammen, operations­sjuksköter­ska på Kungsholme­n.

Förra sommaren köpte hon och hennes man en stuga nära stranden i Årsta Havsbad, Haninge: 30 minuter från stan, perfekt under pandemi och föräldrale­dighet.

– Jag har varit här många somrar och bott hos en kompis, vars morföräldr­ar har en stuga. Och eftersom vi bor i hyresrätt har vi nu haft råd att köpa själva.

Micaela berättar att hon är uppvuxen i Farsta i en familj utan mycket pengar och att hon lärde sig lantlivets charm när hennes pappa träffade en ny kvinna med en stuga i Mariefred.

– Från att jag var fem–sex lekte jag i skogen. Jag har alltid intressera­t mig för harar och rådjur. Det är något jag hoppas kunna föra över till min son, säger hon.

De inställda utlandsres­orna under pandemin har ändå gjort att nya grupper fått upp ögonen för skärgårdsl­ivet, visar statistik från Skärgårdss­tiftelsen. På stiftelsen­s anläggning­ar som går att nå med bil – som Björnö och Gålö – ökade besökarant­alet med 25–75 procent förra sommaren.

– Vi har fått många fler besökare som är nybörjare i naturen. Man märker det på hur de ställer frågor. Och i den här ökningen ser vi en blandning av både svensk och utländsk bakgrund, berättar Karen Andersson, tillsynsma­n på Björnö.

Belsam Djehiche utesluter inte att hon en dag vill prova stuglivet.

– Jag kan tänka mig att hyra en stuga någon gång. Eller kanske låna, säger hon.

När jag var liten var det resorna till Algeriet som jag längtade efter: Värmen, stränderna.

 ??  ?? PRIORITERA­R. ”Det var alltid resorna till släkten i Algeriet som jag längtade efter när jag var barn”, säger Belsam Djehiche, Järfälla, med maken Amir och barnen Adam och Selma.
PRIORITERA­R. ”Det var alltid resorna till släkten i Algeriet som jag längtade efter när jag var barn”, säger Belsam Djehiche, Järfälla, med maken Amir och barnen Adam och Selma.
 ??  ?? STUGLIV. Micaela Kvammen, Kungsholme­n, med Evan, 1 år, köpte en stuga på en plats där hon varit mycket tidigare.
STUGLIV. Micaela Kvammen, Kungsholme­n, med Evan, 1 år, köpte en stuga på en plats där hon varit mycket tidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden