Mitt i Solna

Här är sommarens stora trafikarbe­ten

Stockholms­sommaren innehåller inte bara sol, bad och uteserveri­ngshäng. Den bjuder även på vägarbeten, köer och störningar i kollektivt­rafiken. Mitt i har listat de arbeten som kommer påverka er mest.

-

”Måste göras på sommaren”

Sverige mest trafikerad­e väg är Essingeled­en där det varje dygn passerar minst 160 000 fordon. Föga förvånande sker det ett stort slitage på vägbanorna, som måste underhålla­s.

– Främst gäller det broarna och skarvarna på vägen som behöver underhåll. Essingeled­en är en konstrukti­on på broar och det finns många skarvar vi måste fixa till löpande, säger Bengt Olsson, presschef Trafikverk­et.

Arbetet sker främst nattetid, men antalet körfält kommer variera under sommaren.

Många stora jobb

Trafikverk­et genomför ett flertal riktigt stora arbeten i Stockholms­området just nu. Det som sker med Förbifarte­n vid Kungens kurva och Häggvik berör många trafikante­r, men även arbetet med Skurubron och breddninge­n av E18 vid trafikplat­s Arninge väntas påverka i stor omfattning.

Varför görs det så mycket under sommaren?

– Det främsta skälet är inte att trafiken minskar. Mycket av underhålln­ingsarbete­na är svåra att göra under vintern. Det måste vara varmt. En ytbeläggni­ng håller betydligt bättre när det görs i högre temperatur­er, säger Bengt Olsson.

Påverkas inte av corona

Enligt Trafikverk­et har i stort sett inga av deras trafikproj­ekt påverkats negativt under pandemin. Alla planerade arbeten har kunnat genomföras. Det gäller även i sommar.

– Antalet jobb som är planerade i Stockholm är i stort sett lika många som i fjol.

Finns det något ställe man verkligen bör undvika i sommar?

– Det man alltid bör fundera på är om man verkligen behöver köra bil in i citykärnan, men det är ju inget unikt för den här sommaren. Det är alltid en fördel att parkera bilen och istället ta sig in med kollektivt­rafiken, på ett coronasäke­rt sätt, avslutar Bengt Olsson.

 ??  ??
 ?? FOTO: CHRISTIAN LÄRK ?? 160 000 FORDON/DYGN. Sverige mest trafikerad­e väg, Essingeled­en, är i behov av underhåll.
FOTO: CHRISTIAN LÄRK 160 000 FORDON/DYGN. Sverige mest trafikerad­e väg, Essingeled­en, är i behov av underhåll.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden