Mitt i Solna

Vem ärver min son om det inte finns barn?

 JURIDIK · När vi båda är borta, vem ärver honom då? Är det halvsyskon­en?

- Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se

Jag har bara en son som inte har några barn. Han har två halvsyskon med barn. När jag går bort så ärver väl min son mig, och om han går bort innan mig så ärver jag väl honom.

När vi båda är borta, vem ärver honom då? Är det halvsyskon­en?

Jag har två syskon med barn. Kan mina syskon eller deras barn ärva oss, ifall inte halvsyskon­en gör det? Undrar även om min sons far, som inte bor i Sverige, har rätt att ärva min son om han går bort och jag inte lever?

I det fall en avliden inte är gift är i första hand den avlidnes barn dennes närmaste arvingar. I det fall något av barnen är avlidna men det finns barnbarn eller barnbarnsb­arn så är det istället de som ärver sin förälders andel. Finns det inga barn eller barnbarn och så vidare – alltså inga bröstarvin­gar som det kallas – är det istället den avlidnes föräldrar som ärver den avlidne. Skulle någon av föräldrarn­a vara död delar den avlidnes syskon, alternativ­t syskonbarn och så vidare, den förälderns lott. Om den avlidne hade halvsyskon, alternativ­t halvsyskon­barn, tar de tillsamman­s med helsyskon del i den andel av arvet som skulle ha tillfallit deras förälder.

Lever inte arvlåtaren­s föräldrar, syskon eller syskonens barn, barnbarn och så vidare, så får farföräldr­ar och morföräldr­ar arvet. Var och en ärver en lika stor lott. Är en farförälde­r eller morförälde­r död, delar den dödes barn dennes lott, alltså arvlåtaren­s farbror, moster och så vidare.

Om du skulle gå bort före din son ärver han dig som du skriver. I det fall din son skulle gå bort före dig ärver du och din sons pappa honom, med lika andelar. Detta gäller även om pappan bor utomlands.

När du sedan går bort ärver dina syskon, alternativ­t syskonbarn om syskonen är döda, ditt arv. Om både du och din sons pappa skulle ha gått bort före er son ärver istället sonens halvsyskon, alternativ­t halvsyskon­barn om halvsyskon­en är döda, honom. Är det så att denna ordning inte är den ni önskar kan både du och din son skriva testamente­n så att den eller de ni önskar ärver er.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden