Mitt i Solna

Öva så kan du köra på autopilot

 Jag brukar prata med mina klienter om att man ska kunna sin presentati­on eller tal som ett rinnande vatten. När vi kan saker så bra, så kan vi leverera trots att förutsättn­ingarna kanske inte är så som vi önskar.

-

Hur många saker kan du så bra att om det krävs så kan du köra på autopilot?

För ett tag sedan var jag med om en sån där dag då allt kör ihop sig och slutade med ett besök på akuten. Just den kvällen hade jag en livesänd föreläsnin­g inbokad. Eftersom jag inte är personen som ställer in om jag absolut inte måste så gjorde jag allt jag kunde för att genomföra föreläsnin­gen.

30 minuter innan föreläsnin­gen skulle börja, joggar jag in på stället där vi skulle sända ifrån. Tankarna var fyllda av viss oro och trötthet från dagen. Jag tog några djupa andetag och tänkte att nu får jag ställa om till föreläsnin­gsmode, släppa dagen och ta tag i det efter föreläsnin­gen igen.

Jag var lite orolig över hur det skulle gå. Skulle jag kunna leverera på den nivå jag tycker att jag ska kunna leverera på?

Jag tittade igenom

mina papper, testade ljud och bild. Klockan räknade ned och det var dags att köra. I 60 minuter hade jag fullt fokus, jag lyckades till och med få tittarna att skratta emellanåt.

När sändningen stängdes av och jag kunde andas ut. Kände jag mig så tacksam, jag hade kunnat leverera. Tacksam över att jag kunde materialet så bra, att jag liksom kunde köra lite på autopilot. Vissa stunder i livet kräver att vi kan slå på och bara köra, men också hittar närvaron i situatione­n.

Jag pratade med en vän som är läkare om min upplevelse med föreläsnin­gen. Då utbrast hon: Det är precis som när man har jouren på akuten och blir väckt mitt i natten, och man går upp och bara kör. Slår på autopilote­n! Man kan sina grejer så bra, att trots snabba vändningar, utan förberedel­se och en stressad situation, så vet man vad man ska göra. Det handlar om en sorts överinlärn­ing.

Jag brukar prata

med mina klienter om att man ska kunna sin presentati­on eller tal som ett rinnande vatten. När vi kan saker så bra, så kan vi leverera trots att förutsättn­ingarna kanske inte är så som vi önskar. Även om vi blir nervösa så sitter manuset så bra att det krävs mycket för att vi ska komma av oss. Vi behöver helt enkelt den där överinlärn­ingen.

Oftast krävs det mer arbete och tid än vi tror att lära oss saker så bra, men jag lovar, du kommer märka skillnad när du kan ditt material utan och innan.

Efter min upplevelse med föreläsnin­gen började jag också fundera över vikten av att faktiskt kunna några väl valda saker så bra, att vi kan köra på autopilot om det krävs. Det skapar en sorts trygghet att veta att nästan vad som än händer så fixar vi det.

Oftast krävs det mer arbete och tid än vi tror att lära oss saker så bra, men jag lovar, du kommer att märka skillnad.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ÖVNING. Ger färdighet, och mindre oro.
FOTO: MOSTPHOTOS ÖVNING. Ger färdighet, och mindre oro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden