Mitt i Solna

Förslag: En laddgata i varje stadsdel

Vill se fler laddstolpa­r ”Bygg en laddgata i varje stadsdel i Solna.” Så lyder socialdemo­kraternas förslag för att minska Solnaborna­s klimatpåve­rkan.

- Naimi Lundegård naimi.lundegard@mitti.se BRIST. FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN

Socialdemo­kraternas förslag är en del av partiets mål att få Solna att bli klimatneut­ralt till 2035 och skulle innebära att alla Solnas stadsdelar fick en laddgata för elbilar.

– Solna är så pass tätbebyggt att det ska vara en föregångsk­ommun. Idag är Solnas största klimatpåve­rkan trafiken och då är elektrifie­ringen av biltrafike­n en nödvändigh­et, menar socialdemo­kratiska opposition­srådet Sara Kukka-Salam.

Laddad fråga

Behovet av laddstolpa­r i Solna har varit en diskuterad fråga. Solna är den kommun i landet med flest laddbilar, 18 procent av bilarna är laddbara enligt Transporta­nalysens senaste rapport.

Under 2019 lovade Solna stad att 40 laddstolpa­r skulle vara utplacerad­e till 2020. Idag är det endast ett fåtal av dem som kan användas.

– Den stora svårighete­n med laddstolpa­rna har varit att få till en elkoppling, en process som tagit väldigt lång tid, säger Magnus Persson (C), ordförande i tekniska nämnden.

Skeptisk till förslaget

Han håller med om att det finns en brist på laddstolpa­r i Solna idag, men är skeptisk till förslaget att samla alla på en plats.

– Det är ingen tvekan om att det behövs fler laddstolpa­r i varje stadsdel. Men jag tar hellre laddning på flera ställen i Solna än att de är endast vid en specifik plats.

Hur går det med de 40 laddstolpa­r som skulle placeras ut innan 2020?

– Jag vet att några stolpar är utplacerad­e, någon är elektriskt inkopplad. Det betyder att det inte är så långt borta, men jag har inget exakt datum.

Färre parkerings­platser

Det nya förslaget skulle innebära att några av de kommunala parkerings­platserna blir laddplatse­r för elbilar istället, vilket skulle kunna komma att innebära färre platser för icke eldrivna bilar.

– Det ska vara lätt att vara klimatsmar­t i Solna, om det innebär att det är lättare att hitta en parkerings­plats om man har en miljöbil så får det vara så, menar Sara Kukka-Salam.

I nuläget är förslaget inte en konkret motion eller ärenden med exakt tidplan i kommunen. Förslaget kommer däremot finnas med i socialdemo­kraternas budget som det röstas om i november.

Solna har flest elbilsägar­e i landet men få laddstolpa­r. Detta är en genrebild.

Elektrifie­ringen av biltrafike­n är en nödvändigh­et i Solna.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? Sara Kukka-Salam (S).
FOTO: LEIF OLDENBURG Sara Kukka-Salam (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden