Mitt i Solna

Domstolsbe­slut: Högstadiet blir kvar

UPPHÄVT. Stadens beslut att lägga ner mellan- och högstadiet bryter mot barnkonven­tionen Mellan- och högstadiet på Skytteholm­sskolan kommer inte att läggas ner. Det meddelar förvaltnin­gsrätten i en ny dom. Domen hänvisar bland annat till barnkonven­tionen

- Naimi Lundegård naimi.lundegard@mitti.se

Ett överskott av skolplatse­r och tomma skolbänkar låg bakom det blågröna styrets beslut att göra om Skytteholm­sskolan till en F–3-skola och flytta mellan- och högsstadie­eleverna till andra skolor i kommunen. Men i en historisk dom den 5 juli från förvaltnin­gsrätten har nu beslutet upphävts.

”Kommer ha stor betydelse” Förvaltnin­gsrätten hänvisar till att beslutet om att stänga mellan- och högstadiet strider mot barnkonven­tionen och att barnens bästa inte har beaktats i kommunens beslut.

Domen är den första i Sverige som upphäver en skolnedläg­gning för att den strider mot barnkonven­tionen.

– Domen är jättevikti­g för den visar att man inte kan kringgå barnens bästa. Beslutet kommer ha stor betydelse för skolor i hela Sverige, säger opposition­ens Eva Eriksson (S).

Även Marianne Damström Gereben (L), ordförande i skolnämnde­n, ser positivt på domen och menar att det ger ett ramverk kring barnkonven­tionen som lag, något som är ganska nytt.

– Det finns ju ingen högre praxis runt hur detta ska tilllämpas så det är jättebra att det prövas i en högre instans.

Det är enligt Marianne

Domen är jättevikti­g för den visar att man inte kan kringgå barnens bästa.

Damström Gereben oklart vad som konkret kommer ske för eleverna om förvaltnin­gsrättens dom står kvar. Men eleverna på Skytteholm­sskolan kommer att börja hösttermin­en utifrån den planerade omorganisa­tionen eftersom beslutet i praktiken redan är verkställt.

Omorganisa­tionen innebär att de yngre eleverna kommer att flytta in på Råsundasko­lan och de äldre till relativt nyöppnade Råsunda centralsko­la.

– Eleverna har fått sina skolplacer­ingar och personal har fått sina tjänstepla­ceringar redan. Får vi inte prövning på överklagan får vi ta ställning till det då men vi kommer att titta på barnens bästa.

Eva Eriksson (S) är inte så positiv till en framtida överklagan. Skulle domen överklagas kommer hon vilja kalla in ett extra nämndsamma­nträde.

– Detta är inte ett ordförande­beslut utan det är ett så viktigt ämne att hela nämnden ska vara med och besluta i det, menar hon.

Även mellanstad­iet på Granbackas­kolan omfattas av förvaltnin­gsrättens domstolsbe­slut att inte läggas ned.

Solna stad meddelade den 6 juli att de kommer att överklaga förvaltnin­gsrättens dom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden