Mitt i Solna

Föräldrar pressar staden om skolan

Höjd skolpeng och en långsiktig plan för Solnas skolor. Det är Skolinitia­tivets krav. Efter nedläggnin­gen av Skytteholm­s mellan- och högstadium sätter föräldrarn­a press på stadens politiker.

- Anna Wachenfeld­t anna.wachenfeld­t@mitti.se 0855055091

Beslutet att lägga ner mellan- och högstadiet på Skytteholm blev katalysato­rn. Ett år senare har föräldragr­uppen Skolinitia­itvet blivit en röst i skoldebatt­en. Höjd skolpeng och en långsiktig plan för Solnas skolor står på kravlistan.

Det var nyss skolstart, för flera hundra av Solnas elever på nya skolor till följd av den omorganisa­tionen som nu sker.

Föräldrarn­a i Skolinitia­tivet har fullt sjå: fler debatter, föreläsnin­gar och politikeru­tfrågninga­r planeras.

Några lusläser budgetar och beslut.

– För att utbilda Solnaborna om läget i kommunens skolor, få fler att engagera sig. Vi vill inte vara ett gäng missnöjda och gnälliga föräldrar, utan faktiskt få till förändring­ar, säger Katarina Gröndahl.

”Det känns inte tryggt”

Hon var med och startade initiative­t förra hösten.

– Vi var en grupp föräldrar som i så många år sett hur det sparades in på Solnas skolor samtidigt som Solna placerade sig i botten på skolrankni­ngarna. Vi kände att vi behövde göra något. Några veckor senare kom politikern­as besked att stänga ned på Skytteholm.

Det var det som fick Nikhil

Shikarkhan­e att engagera sig. Dottern går i trean på Skytteholm och måste nästa år byta skola.

– Vi har ställt oss i kö till Internatio­nella engelska skolan. Många har gjort det. Jag vill gärna ha mitt barn i kommunal skola men som förälder, vad ska man göra? Eftersom beslutet om Skytteholm kom så plötsligt tänker man att politikern­a lika gärna kan lägga ner fler skolor, och då måste man byta igen. Det känns inte tryggt.

Sedan dess har de anordnat skolmarsch, kärleksbom­bat Skyttehoms­skolan och samlat in hundratals namn mot beslutet.

Överklagad­e och vann

Många föräldrar överklagad­e också i domstol. I juli hävde

Nedläggnin­gen behandlade­s som vilken punkt som helst.

förvaltnin­gsrätten Solnas beslut då det anses ha tagits i strid barnkonven­tionen.

– Det var en seger som man inte vågat hoppas på, säger Sara Bergenius Gavler, ordförande för Skolinitia­tivet.

Hållningen från Solna stad, som i sin tur överklagat förvaltnin­gsrättens dom, anser att omorganisa­tionen är för barnens bästa.

Förutom mer pengar till skolan kräver Skolinitia­tivet långsiktig­het från politikern­a, något de menar saknas i dag och sätter elevers framtid på spel.

– Ett så stort beslut som nedläggnin­gen hanterades som vilken punkt på dagordning­en som helst. Utan gedigna underlag, utan att visa på hur det skulle påverka så många, säger Sara Bergenius Gavler och fortsätter:

– När man knölar in så många barn på andra skolor blir ju klasserna där ännu större. Fler elever får dela på lärare, jympasalar och matsalar. Det syns på schemat redan nu, ibland får sjuorna på Råsunda Centralsko­la äta lunch elva, andra dagar halv ett. Och många kompetenta lärare har redan slutat. Är det att höja kvaliteten på skolan?

Satt fokus på frågorna

I väntan på kammarrätt­ens utslag sker omorganisa­tionen enligt politikern­as plan.

Dock inte ostört.

Upplever ni att politikern­a lyssnar?

– Både och, vi har blivit inbjudna av några partier nu inför budgetsamt­alen. Jag tror att vi har blivit en röst och satt fokus på frågorna. Men om skolpengen höjs eller om pengarna fortsätter minska, det återstår att se, säger Katarina Gröndahl.

Det är val om ett år, hur ser ni på det?

– Skolfrågor ska vara högt på agendan. Samtidigt vet vi att politiker tenderar att vara extra generösa inför val. Vi ska ligga på och följa upp så att det inte blir några engångssat­sningar.

 ??  ?? KRITISKA. För lite pengar, för stora klasser och förhastade beslut. Katarina Gröndahl, Sara Bergenius Gavler och Nikhil Shikarkhan­e från Skolinitia­tivet kräver bättring och tror att skolan blir en viktig valfråga.
KRITISKA. För lite pengar, för stora klasser och förhastade beslut. Katarina Gröndahl, Sara Bergenius Gavler och Nikhil Shikarkhan­e från Skolinitia­tivet kräver bättring och tror att skolan blir en viktig valfråga.
 ??  ??
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? STÄNGT. Nedläggnin­gen av Skytteholm­sskolan blev rivstarten för Skolinitia­tivet som samlar allt fler föräldrar i Solna. Bergenius Gavler, Katarina Gröndahl och Nikhil Shikarkhan är tre av dessa.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN STÄNGT. Nedläggnin­gen av Skytteholm­sskolan blev rivstarten för Skolinitia­tivet som samlar allt fler föräldrar i Solna. Bergenius Gavler, Katarina Gröndahl och Nikhil Shikarkhan är tre av dessa.
 ?? FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M ?? PÅFYLLT. Råsunda centralsko­la invigdes för tre år sedan för 340 elever. Lokalerna har byggts om och nu går 430 elever här.
FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M PÅFYLLT. Råsunda centralsko­la invigdes för tre år sedan för 340 elever. Lokalerna har byggts om och nu går 430 elever här.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden