Mitt i Solna

Här finns näst flest tunga bilar i hela landet

Danderyd är i topp landet, sen kommer Solna. Listan avser andelen ”tungstarka” bilar, det vill säga stora bilar som är extra dåliga för miljön.

- Tomas Stark Anna Wachenfeld­t

– Det är rent åt helvete den här utveckling­en. En stor bil drar mer energi, och kräver mer resurser och energi vid tillverkni­ng än en liten bil, säger Martin Tunér, professor i förbrännin­gsmotorer vid Lunds tekniska högskola, till Nyhetsbyrå­n Siren.

En tungstark bil är en bil som väger över 1 500 kilo och har en motorstyrk­a på över 115 kilowatt (156 hästkrafte­r). Det var fyra gånger så många tungstarka bilar i trafiken vid årsskiftet 2020/21 jämfört med för 20 år sedan.

Det visar siffror från länsstyrel­sernas samverkans­organ för miljömålss­ystemet (RUS).

Ökningen har skett i hela Sverige och andelen tungstarna bilar i landet ligger i dag på 32 procent.

42,2 procent i Solna

I Solna tycks fäblessen för stora kärror dock vara större. 42,2 procent av bilarna i kommunen räknas som tungstarka. Efter Danderyd är det högsta andelen i landet.

– Det finns en jättemarkn­ad för stora tunga suvar. Och det är av stort intresse för de europeiska tillverkar­na att ha exklusiva produkter.

De tjänar bättre pengar per stor bil de säljer än en liten bil, säger Martin Tunér till Siren.

Även tungstarka elbilar är miljöbovar.

– Det är väldigt stor skillnad på en lätt elbil mot en tung elbil. Det går åt mer material för att tillverka dem, batteriern­a är större, och man förbrukar mer energi när man kör de stora elbilarna, säger Martin Tunér.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? POPPIS. ”Det finns en jättemarkn­ad för stora tunga suvar”, säger professorn Martin Tunér.
FOTO: MOSTPHOTOS POPPIS. ”Det finns en jättemarkn­ad för stora tunga suvar”, säger professorn Martin Tunér.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden