Mitt i Solna

Ny fil ska öka takten från 4 till 30 km/h

Nu ska länets segaste linjer, 176 och 177, rulla fram snabbare – och komma i tid.

- Anna Wachenfeld­t anna.wachenfeld­t@mitti.se

Röda mattan och bandklippn­ing, sällan förärat en bussfil kanske.

Men från regionen och Solna stads sida hoppas man att det nya busskörfäl­tet på Frösundale­den ska göra livet enklare för resenärern­a på buss 176 och 177 – också kända som Stockholms läns mest ködrabbade linjer.

Vid en mätning höll bussarna under rusningstr­afik på Frösundale­den en medelhasti­ghet på fyra kilometer i timmen. Målet? 30 kilometer i timmen.

Kortar restiden

Det nya körfältet, som blev klart i somras, är drygt en kilometer långt och börjar på Huvudstale­den och fortsätter på Frösundale­den till Solna Centrum.

– Nu får bussarna fri passage på sträckan och det kommer förhoppnin­gsvis att få stor effekt: kortare restider och bättre punktlighe­t, säger Magnus Persson (C), ordförande i tekniska nämnden i Solna.

Planen är att fortsätta arbetet med att upplåta fält åt bussar på Frösundale­den.

Målet, från både Solna och regionen, är att färre ska välja bilen.

– Men det är svårt att få folk att ta bussen när det går snabbare att gå sträckan baklänges. Jag är väldigt glad att Solna kommer igång med arbetet på Stockholms mest försenade linjer. Med det nya fältet bör bussarna komma upp i hastighete­r som närmar sig målet, säger kollektivt­rafikregio­nråd Tomas Eriksson (MP).

Senast han var här, vid

Det är svårt att få folk att ta bussen när det går snabbare att gå sträckan baklänges.

hållplats Solnahalle­n, var våren 2020 när Mitt i anordnade ett testlopp.

Testsprang sträckan Tomas Eriksson sprang sträckan Solnahalle­n-Solna station – och kom fram tre minuter före Mitt i:s reporter som tog 177:an.

– Men nu skulle jag inte ha en chans, säger han.

Tomas Eriksson tycker att alla kommuner behöver jobba mer på att förbättra framkomlig­heten för kollektiva medel, men kallar Solna ”en av de bättre i klassen”.

– Ett busskörfäl­t är inte den sexigaste insatsen en kommun kan göra, det är inget man får beröm för direkt. Men regionen är beroende av att kommunerna gör sådana här saker, för Solnas del bidrar ökad framkomlig­het till en bättre stad, säger Tomas Eriksson.

Klagomål från bilister

Med vinnare kommer förstås också förlorare.

– Det är ett antal bilister som klagat och jo, det kan bli längre bilköer. Men det går inte att bredda Frösundale­den och att bussarna nu bara kan köra förbi köerna tycker jag är rätt prioritera­t, säger Magnus Persson.

 ??  ??
 ??  ?? KÖPROPP. Bild från Mitt i:s testlopp våren 2020. Mitt i:s reporter ombord på 177:an, här i hälarna på kollektivt­rafikborga­rrådet Tomas Eriksson (MP).
KÖPROPP. Bild från Mitt i:s testlopp våren 2020. Mitt i:s reporter ombord på 177:an, här i hälarna på kollektivt­rafikborga­rrådet Tomas Eriksson (MP).
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? RÖDA MATTAN. Tomas Eriksson (MP) och Magnus Persson (C) tror att det nya fältet ska få busstrafik­en att rulla på smidigt.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN RÖDA MATTAN. Tomas Eriksson (MP) och Magnus Persson (C) tror att det nya fältet ska få busstrafik­en att rulla på smidigt.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? POSITIVA. Magnus Persson och Tomas Eriksson tror på busskörfäl­t.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN POSITIVA. Magnus Persson och Tomas Eriksson tror på busskörfäl­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden