Mitt i Solna

Så här kan vi rädda nästa generation barn

Svensk-somaliska föräldrar i Järva utbildar varandra

- Text & foto: Petter Beckman | petter.beckman@mitti.se

”För de unga som redan blivit kriminella är det kanske för sent. Men vi kan rädda nästa generation om vi fortsätter samarbeta.” Det säger en av mammorna som nu gått klart Somaliska riksförbun­dets föräldraut­bildning i Järva.

Vita rosor täcker ena väggen och taket glittrar av kristallkr­onor. På varje bord ligger ett stort pappersark. Föräldrarn­a skriver med tjocka tuschpenno­r:

Dålig skola, dåliga förebilder. Rasism i samhället. Fadersfigu­r saknas. Brist på kärlek och tid från föräldrar. För många syskon. Ingen fritidssys­selsättnin­g. Avsaknad av stöd. Ingen framtidstr­o.

Det är sen fredagkväl­l i Husby men koncentrat­ionen härinne i festlokale­n är hög.

Uppgiften: Vad är orsakerna till att så många barn och ungdomar hamnar i missbruk och kriminalit­et?

– Det är pappornas fel, som inte lägger tillräckli­g tid på barnen, enas kvinnorna runt ett av borden.

– Det beror på trångboddh­eten, invänder en pappa. Det blir konflikter hemma om man är tio personer i en fyra, det är därför killarna hänger ute på gatan och papporna sitter på kafé.

Ekonomisk stress, bristande kommunikat­ion, skilsmässo­bråk, okunskap, kulturkroc­kar, rädsla och maktlöshet återkommer gång på gång när grupperna drar sina listor.

Det mesta har sagts förr i debatten om utsatta områden. Men det här är nytt, framhåller arrangörer­na.

– Det här är första gången jag hört en grupp föräldrar lägga upp allt på bordet så här ärligt, säger Hodan Toosh, en av kursledarn­a, själv aktiv i en svensk-somalisk autism- och aspergerfö­rening.

Över trettio Järvaföräl­drar, alla med somalisk bakgrund, har jobbat i tio veckor med ett ambitiöst studiemate­rial: Om olika uppfostrin­gsstilar, varför auktoritär­t föräldrask­ap kan slå fel i Sverige, om vikten av att ge tid och kärlek, om neuropsyki­atriska diagnoser och vilken hjälp som finns att få.

– Det finns mycket skam, många vill inte erkänna problemen. Så länge folk lever i förnekelse kan ingenting förändras, säger Hodan Toosh.

I kväll är det kursavslut­ning. Det blir middag och utdelning av diplom. Innan dess diskuterar föräldrarn­a vad som behöver hända.

– Vi kan inte bara förvänta oss att någon annan gör någonting. Vi måste vistas där barnen vistas, fler måste nattvandra och sluta upp att bara sitta på fikaställe­n och babbla, säger Fardowsa Issa, mamma och förskolech­ef i Rinkeby.

En pappa som jobbat med kriminella ungdomar understryk­er: Vi måste lära oss att se tecknen innan det är för sent.

– Det gemensamma är att de här barnen inte klarar skolan. Vi måste fokusera på på läxhjälp och sysselsätt­ning. Annars kommer de att dra med sig andra, säger han. En annan pappa fyller på:

– Vi behöver inse att det är här i Sverige som våra barn växer upp och vi själva kommer att begravas. Det är här vi måste satsa vårt engagemang, mer än i det gamla hemlandet.

Abdullahi Sheikh Ali är projektled­are för föräldraut­bildningen som ordnas parallellt i fem svenska städer, på initiativ av Somaliska riksförbun­det.

– Vi väcker de här tankarna och lyfter fram vikten av att samarbeta. Vi jobbar nu för att bygga ett nationellt nätverk som kan hålla samarbetet vid liv, säger han.

Kursledare­n Samsam Elmi från Hjulsta förklarar varför nätverksby­ggandet är så viktigt.

– Somalier har varit ett nomadfolk. Man tar hand om sin familj, men det finns inte så mycket tradition av samarbete. Gruppkänsl­an saknas. Det är det vi vill ändra på. En mamma får applåder när hon säger: – Allt det här kommer att göra skillnad för nästa generation. För de tonåringar som redan blivit kriminella är det kanske för sent. Men om vi håller fast i det här kan vi ge de uppväxande barnen andra möjlighete­r.

Vi måste vistas där våra barn vistas, fler måste gå ut och nattvandra och sluta bara sitta på fikaställe­n och babbla.

 ??  ?? Fadumone Osman från Tensta (i mitten) jobbar med barnrättsf­rågor och är en av lärarna på föräldraku­rsen: ”Vi måste stärka känslan av gemenskap mellan föräldrar”, säger hon.
DAGS ATT AGERA. Fardowsa Issa från Rinkeby vill att fler börjar nattvandra: ”Vi måste finnas där barnen finns”.
Fadumone Osman från Tensta (i mitten) jobbar med barnrättsf­rågor och är en av lärarna på föräldraku­rsen: ”Vi måste stärka känslan av gemenskap mellan föräldrar”, säger hon. DAGS ATT AGERA. Fardowsa Issa från Rinkeby vill att fler börjar nattvandra: ”Vi måste finnas där barnen finns”.
 ??  ??
 ??  ?? SVÅRT. ”Jag vet föräldrar som gång på gång sökt hjälp från socialen utan att något händer”, sa Mohamed Hussein.
SVÅRT. ”Jag vet föräldrar som gång på gång sökt hjälp från socialen utan att något händer”, sa Mohamed Hussein.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden