Mitt i Solna

Startskott för nytt lopp med 14 simturer och 18 kilometer löpning

18 kilometer löpning och 5 kilometer simning

- Tomas Stark

Det kommer att vara kallt i vattnet och banan är tuff.

Söndag den 19 september är det dags för EX21 Fall Edition, en helt ny swimruntäv­ling som avgörs i och kring Edsviken. Arrangören Nicholas Roman utlovar en riktig utmaning på totalt 23 kilometer. Och vill du inte pröva dina egna vingar så är du välkommen att komma och heja.

– Ja, det är en häftig sport att se på, och det finns flera ställen utmed banan som är särskilt bra för publik, säger Sollentuna­bon Nicholas Roman.

Han pekar i första hand ut tre perfekta publikplat­ser: Uppe på Falkberget (i Sollentuna), vid Ulriksdals slott (i Solna) där de tävlande simmar förbi bara en meter från kajkanten vid slottet, och Sätra äng (i Danderyd) där deltagarna kommer att simma förbi två gånger.

14 olika simningar

Totalt handlar det om 18 kilometer löpning i tuff terräng och längs grusvägar runt Edsviken i Sollentuna, Solna och Danderyd, och 5 kilometer simning i Edsviken fördelat på 14 simningar på mellan 20 och 650 meter vardera.

– Det kommer att vara kallt i vattnet och banan är tuff, men förhoppnin­gsvis blir det en häftig upplevelse, säger Nicholas Roman.

Från början skulle loppet haft premiär i våras, men det fick ställas in på grund av pandemin och ersattes av ARK Supersprin­t, ett mindre lopp för ett fåtal inbjudna elitatlete­r.

På söndag kan loppet genomföras, anpassat till rådande restriktio­ner, och nu är det inte bara för eliten.

– Vi har plats för 150 tävlande, eller 75 lag. Men så många blir det nog inte, säger Nicholas Roman.

Snabbast går ut sist

Längs banan finns flera extra spännande inslag, exempelvis ”Falcon Mountain Base Jump” som är ett sex meter högt klipphopp från Falkberget rakt ner i Edsviken inför den avslutande 650 meter långa simningen. De som inte vill hoppa erbjuds ”Chicken Line”, med en 75 meter längre simrunda i stället för hopp.

Start och mål är uppe vid Stallbacke­n på Edsvik. Och apropå starten: EX21 kör med ett helt nytt inslag – jaktstart – för att maxa upplevelse­n för tävlande och för publik.

– Alla lagen kommer att vara seedade och starta med jämna mellanrum. De förväntat snabbaste lagen startar sist och får börja jakten på alla framför, säger Nicholas Roman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden