Mitt i Solna

Anja är en gåsmamma – på riktigt

Näckrosbon tog hand om Sundbyberg­s tama gäss när de gick i pension De två italienska tamgässen som brukade vara vid Lötsjön fick i vintras gå i pension och lämna Sundbyberg – Anja Egertz Klein som tog hand om fåglarna nu nominerade­s till att bli Sumpans

- Olle Anrell olle.anrell@mitti.se 0708402333

I sommar har de fått följa med ut i skärgården där de badat i havet, solat på klippor och levt lyxliv.

Den ena gåsen – som ägdes av Sundbyberg­s stad – vid sjön var halt och hade dessutom ett större sår och problem med sina ögon. Något som Näckrosbon Anja Egertz Klein upptäckte under en promenad med sin hund vid Lötsjön i december förra året.

Anja kontaktade länsstyrel­sen och kommunen som såg till att fåglarna togs om hand. Djuren fick då flytta in till Anja i Näckrosen ett tag för att den sjuka gåsen skulle kunna rehabilite­ras i lugn och ro tillsamman­s med sin gåskompis.

Nominerade­s

Insatsen har gjort att Anja nominerade­s till Årets vänligaste sundbyberg­are i Facebook-gruppen Vänliga Sundbyberg under hösten.

– Det är jättekul! Jag har delat mycket om gässen i gruppen och märkt att det är rejält uppskattat. Sundbyberg­arna gillar verkligen gässen, säger Anja.

Tanken var i vintras att Sumpandjur­en skulle flytta för att bo i ”Djurskydde­t Mariefred”. Men den sjuka gåsen – som Anja har döpt till La Vita – bär förmodlige­n på en sjukdom kan gå i skov och som är smittsam. Eftersom det fanns en risk för smittsprid­ning kunde inte La Vita komma in Mariefreds­flocken.

Anja har letat efter andra hem, men inte hittat något som känns bra. La Vita är blind på ena ögat och halt och behöver därför hjälp med vissa saker.

– Det hade varit lättare om han var en hund, för gäss har folk mer som ladugårdsd­jur utan den där extra omvårdnade­n, säger hon.

Gässen har i stället bott med Anja hemma hos hennes föräldrar i Vaxholm under året.

– Och i sommar har de fått följa med ut i skärgården där de badat i havet, solat på klippor och levt lyxliv, säger Anja.

Har återhämtat sig

De krämpor som La Vita hade i vintras har han återhämtat sig bra från, även om han på sistone han blivit svagare igen och har fått gå till veterinäre­n.

Anja berättar att fåglarna är betydligt smartare än många kanske tror och att hon har blivit väldigt fäst vid fåglarna.

– De är så otroligt tillgivna att de till och med somnar i mitt knä i boden på kvällen. De är nästan som vilken hund som helst känns. De är nästan som mina husdjur, säger Anja.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? ITALIENSK.
Anja Egertz Klein tillsamman­s med den italienska tamgåsen La Luce, som betyder Ljuset på italienska.
FOTO: PRIVAT ITALIENSK. Anja Egertz Klein tillsamman­s med den italienska tamgåsen La Luce, som betyder Ljuset på italienska.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? LYXLIV. Sommarseme­stern fick gässen tillbringa i mellersta skärgården.
FOTO: PRIVAT LYXLIV. Sommarseme­stern fick gässen tillbringa i mellersta skärgården.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? KOMPISAR. La Luce och La Vita tillsamman­s med Anjas hund Flora.
FOTO: PRIVAT KOMPISAR. La Luce och La Vita tillsamman­s med Anjas hund Flora.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden