Mitt i Solna

Vitt vin passar bäst till skogens guld

Ladda med rika, feta och fylliga viner

-

Med ett runt och smörigt vin, så hamnar vi rätt i vinhimmeln.

Hösten är på ingång. Se till att ladda upp med vinerna som passar till de mustiga grytorna, till höstens sent skördade grönsaker – och framför allt: till svampen!

Hösten är på ingång, vilket innebär att vi människor även är på väg inomhus. In under tak, filtar och framför tända ljus. Se nu till att ladda upp med vinerna som räcker hela hösten.

Höstens bästa råvara heter svamp. Den går också att använda på många sätt. Det mest enkla och nog det godaste, är smörstekt svamp som ett fint tillbehör. Och med ett runt och smörigt vin, så hamnar vi rätt i vinhimmeln.

Visst är det underbart med rika, feta och fylliga viner? Laddade med smör, rostade fat, mogna frukter och nötkräm. Men motsatsen är minst lika härligt. Vinerna med krispig syra, lättheten och svalkan. Ombyte förnöjer med vitt vin.

1

Langlois Crémant de Loire Brut. Nr 7404. Pris 150 kr. Ett bubbel som aldrig gör bort sig oberoende av situation. Klassiskt och elegant med sin friska syra.

Det är ett perfekt vin till hela bjudningen – från välkomstdr­ink till varmrätten.

2

Taittinger Brut Réserve. Nr 7422. Pris

449 kr. Härligt frisk och mycket prisvärd champagne i en vacker ljusgul färg. Vinet har inslag av citrusfruk­ter, mineraler och gröna äpplen.

Prova till en svamptoast ska du få se hur gott det är.

3

Petit Chablis Domaine Sainte Claire J M Brocard 2019. Nr 5588. Pris 149 kr. En favorit när det gäller lättillgän­gligt och gott vin. Prisvärd och perfekt kompanjon till allt från skaldjuren till rotsakerna.

Pouilly-Fuissé Les Vieux Murs 2019. Nr 2484. Pris 219 kr.

Här har jag valt ett vin lite mer söderut från Chablis. Ett vin från det berömda Bourgogne som absolut inte kostar en förmögenhe­t trots sin adress. Årgången 2018 har fin syra och livgivande energi med mineralisk sälta. En av de bäst prissatta vita bourgogner­na i det fasta sortimente­t fylld med lättrostad­e hasselnött­er, vit persika, aprikos, grillad citron och maxade mineraler. Ett säkert val om du gillar vit bourgogne som inte kostar en förmögenhe­t.

5

Irony Chardonnay, 2018. Nr 72401. Pris

139 kr. Smaken är rund och smörig på ett smakrikt sätt. Givetvis är stilen lite smått otrendig men med en krämig mild smak. Vi finner aromer av mocca, rostade fat och tropisk frukt. Detta vin är en fin kompanjon till höstens rotfrukter och svamp.

6

Côtes du Rhône Blanc 2019. Nr 71947. Pris 125

kr. Läckert, runt och frestande med soliga smaker av gula plommon, persika, apelsin, nötter, salvia och muskot. Perfekt svampvin!

 ??  ?? HÖSTTIPS.
Varför inte prova en god svamppaj till vinet?
HÖSTTIPS. Varför inte prova en god svamppaj till vinet?
 ??  ?? VECKANS
TIPS. Från 125 kronor flaskan.
VECKANS TIPS. Från 125 kronor flaskan.
 ?? ANNONS ??
ANNONS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden