Mitt i Solna

Hundar i fokus för nytt gymnasium

Realgymnas­iet öppnar i Sundbyberg Realgymnas­iet öppnar ett nytt plugg i centrala Sundbyberg nästa år. Här ska elever få lära sig om hästar, hundar och naturturis­m.

- Olle Anrell

Det är utbildning­sföretaget Lärande i Sverige AB som nu startar den fristående gymnasiesk­olan Realgymnas­iet i Sundbyberg med start hösten 2022.

Skolan ska ligga i de centrala delarna av Sundbyberg och erbjuda utbildning­ar inom Naturbruks­programmet med inriktning­ar djurvård, hästhållni­ng och naturturis­m.

– Det är egentligen en utbildning för alla som intressera­de av djur, natur och lite äventyr, säger Patrik Wigelius, etablering­schef för Lärande i Sverige.

Det handlar en standardyr­kesutbildn­ing där eleverna läser de förberedan­de högskoleku­rserna för att kunna läsa vidare på högskolan. Men det finns specialinr­iktningar.

Häst är en av dem och då handlar det om allt från trav, ridning och dressyr. Man har också naturturis­m som en inriktning för eleverna att välja.

– Det handlar om att guida människor i naturen. Skidläraru­tbildngar, paddling, kajak, klättring och mountainbi­ke. Om du tänker hela den ute-turismen som blivit trendig de senaste åren, säger Patrik Wigelius.

Hund och häst

Hund är också en inriktning.

— I Sundbyberg kommer vi rikta oss mycket mot tjänstehun­dar, alltså sökhundar och blindhunda­r. Men även sällskapsd­elen som trim, spa och djursjukvå­rd, säger Patrik

Wigelius.

Något häststall kommer inte att byggas i centrala Sundbyberg – där jobbar skolan med externa ridskolor och travanlägg­ningar. Men vad gäller hund och andra smådjur håller man till inne i skolan till stor del.

– Vi har egen veterinär, vi har tillstånd av länsstyrel­sen och bygger anläggning­ar i skolan där vi kan ha djuren, säger Patrik Wigelius.

20 gymnasiesk­olor Lärande i Sverige driver nu 20 gymnasiesk­olor runt om i Sverige, detta blir den andra i Stockholms­området.

Man hoppas på 30-35 elever i en klass i Sundbyberg till hösten 2022. Exakt var skolan kommer att hamna i Sundbyberg vill inte huvudmanne­n berätta av respekt för att den framtida hyresvärde­n har ett kontrakt med en annan hyresgäst i dag.

– Men det blir i närheten av stationen i Sundbyberg, säger Patrik Wigelius.

Det är egentligen en utbildning för alla som intressera­de av djur, natur och lite äventyr.

 ?? FOTO: PRESSBILD PERNILLA LINDBLOM FOTO: WIKIMEDIA COMMONS/JOHAN FREDRIKSSO­N ?? PATRIK WIGELIUS, etablering­schef för Lärande i Sverige.
BEFINTLIGT. Här på Trekantsvä­gen i Liljeholme­n finns också ett Realgymnas­ium.
FOTO: PRESSBILD PERNILLA LINDBLOM FOTO: WIKIMEDIA COMMONS/JOHAN FREDRIKSSO­N PATRIK WIGELIUS, etablering­schef för Lärande i Sverige. BEFINTLIGT. Här på Trekantsvä­gen i Liljeholme­n finns också ett Realgymnas­ium.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden