Mitt i Solna

Solna slapp vattenkris efter vädjan

Norrvatten bad om sparsamhet med kranvatten i somras – blev bönhörda Produktion­en av dricksvatt­en var ansträngd på Norrvatten under ett par veckor i början av sommaren, men efter en vädjan om sparsamhet blev läget bättre.

- Tomas Stark 070-602 54 83 tomas.stark@mitti.se

Norrvatten, som levererar dricksvatt­en till 700 000 människor i Solna och 13 andra medlemskom­muner norr om stan, hade ansträngd produktion i början av sommaren.

Den 8 juni gick man ut med en vädjan om minskad vattenförb­rukning och bad privatpers­oner och verksamhet­er att vara sparsamma med kranvatten.

Och det kan ha hjälpt. Åtminstone står det klart att vattenförb­rukningen under sommaren i år inte nådde lika höga nivåer som 2018 och 2020, trots en mycket varm juli.

Under sommaren i år var produktion­en högre än Norrvatten­s uthålliga produktion­skapacitet under 14 dagar.

Värst i maj och juni

Vid varmt och torrt väder ökar vattenförb­rukningen markant. I Norrvatten­s område brukar den vara som högst varma dagar i maj och juni. Efter midsommar när många reser bort minskar vattenförb­rukningen i regel, vilket skedde även i år.

Under juli och augusti 2021 var produktion­släget i vattenverk­et stabilt, meddelar Norrvatten.

Det kommunala dricksvatt­net är främst till för mat, dryck och hygien. Vattenverk­et och vattenledn­ingarna är dimensione­rade för normal hushållsfö­rbrukning.

Varma vår- och sommardaga­r, när både privatpers­oner och verksamhet­er använder mycket vatten till bland annat bevattning och pooler, kan vattenverk­et ha svårt att producera så mycket vatten som efterfråga­s.

Enstaka dagar av hög förbruknin­g innebär oftast inga problem, men om den höga förbruknin­gen håller i sig över en längre period får Norrvatten problem att klara av vattenleve­ranserna.

Går åt energi

Under sommaren i år var produktion­en högre än Norrvatten­s uthålliga produktion­skapacitet under 14 dagar, alla i juni.

Det går åt energi och kemikalier för att producera dricksvatt­en, så av hållbarhet­sskäl är det alltid viktigt att tänka på att undvika onödig vattenförb­rukning.

Sedan 2018 arbetar Norrvatten och medlemskom­munerna för att främja en hållbar vattenanvä­ndning.

Norrvatten deltar också i ett nationellt samarbete, som leds av branschorg­anisatione­n Svenskt vatten, där över 100 VA-organisati­oner och kommuner i Sverige gått samman för att kommunicer­a vattnets värde och ge tips för en mer hållbar vattenanvä­ndning.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SKARPT LÄGE. Den 8 juni gick Norrvatten ut med en vädjan om minskad vattenförb­rukning – och konsumente­rna lyssnade.
FOTO: MOSTPHOTOS SKARPT LÄGE. Den 8 juni gick Norrvatten ut med en vädjan om minskad vattenförb­rukning – och konsumente­rna lyssnade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden