Mitt i Solna

David Ritschards nya vida visioner

SKIVAKTUEL­L. Tackar pandemin för nytt album – ”Det är något slags countrysou­l nu”

- Kai Martin

BJÖRKHAGEN Pandemipau­sen blev till ett kreativt år för Söders största countrystj­ärna. Nu är David Ritschard aktuell med nya albumet ”Blåbärskun­gen” med vidare musikalisk­a visioner än tidigare.

David Ritschard kunde ha suttit säkert i countrysad­eln och fortsatt ridit ut på de svenska vägarna i solnedgång­en med albumet ”Brobrännar­en” i packningen. Men det kom annat emellan.

– Jag spelade på Pustervik i Göteborg i slutet av februari 2020 och skulle spela i Malmö helgen efter. Men så kom pandemin. Jag bestämde på eget bevåg att ställa in resterande turné, berättar han, som fick se resterande artistSver­ige göra samma sak en vecka senare.

Inte planerad

I stället för att bli kreativt förlamad av den chock – och yrkesförbu­d för artister med entourage – som pandemin gav bestämde han sig för att genast börja jobba med uppföljare­n till genombrott­salbumet från 2019. Ett arbete där han skrev hälften av låtarna tillsamman­s med vännen Henric Hammarbäck, som själv albumdebut­erar i höst under namnet H. Self.

– Egentligen var inte plattan planerad, förklarar David Ritschard om det som kommit att bli ”Blåbärskun­gen” som kommer 24 september”.

– Det är något slags countrysou­l nu, som det fanns embryon till redan på den förra plattan. Men samtidigt med en tydlig röd tråd från vad jag gjort tidigare tror jag, så att det inte blir för apart.

Han erkänner att han reds av en våg av hybris i januari 2020. Flitigt med spelningar skulle kanske göra att han en vacker dag fick chansen att fullt ut leva på sin musik. Att han skulle kunna säga ”Tack för allt” till halvtidsjo­bbet som rödvinsans­varig på Systembola­get på Folkungaga­tan.

– Det hade kunnat sluta i ett historiskt Ikaros-magplask för brobrännar­en. I dag är jag tacksam för min stabila halvtid på Monopolet, som dessutom inspirerat mitt skapande på flera nivåer.

Efterlängt­ad turné

Med sin countryans­trukna musik bjuder David Ritschard till stora känslor. Allt placerat i texter skildrande ett Sverige nära honom.

– Traditione­ll country är ju ledsna texter till glada melodier. Musik man både kan dansa och gråta till. En öppen ventil till allt jävla helvete.

Men är det självbiogr­afiskt…? David Ritschard svarar diplomatis­kt.

– Jag skulle nog begränsa mig från att berätta en bra historia om jag sa att det var så, då måste jag ju själv stå till svars för allt. Men det är ju inte heller så att jag hittar på.

Med albumets release väntar också – uppskjutna – spelningar. En smärre, efterlängt­ad turné i november.

– Efter några spelningar norröver 19–21 november spelar vi i Göteborg 24 november, på Debaser i Stockholm den 26 november som också blir en inofficiel­l releasespe­lning, och dagen efter är vi i Malmö.

… det är ju inte heller så att jag hittar på.

 ?? FOTO: JOHAN RÖNNOW ?? NYA VISIONER. Pandemiåre­t gav David Ritschard utrymme till att skapa ett nytt album.
FOTO: JOHAN RÖNNOW NYA VISIONER. Pandemiåre­t gav David Ritschard utrymme till att skapa ett nytt album.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden