Mitt i Solna

Adrian utmanar med ny skolplattf­orm

22-årige Råsundabon ska få drakarna i SVT på fall Draknästet är tillbaka i SVT. I säsongens sista avsnitt ska 22-årige Adrian Andersson från Råsunda göra sitt bästa för att övertyga drakarna om att han har vad som krävs för att utmana hela skolväsend­et m

-

Skulle de säga att den är totalt värdelös så skulle det vara jobbigt.

Adrian Andersson är vd sedan flera år, utstrålar en tydlig självsäker­het, och är en van föreläsare. Ändå skälvde nerverna när han, i bara strumpläst­en, ställde sig inför de fem drakarna – några av Sveriges främsta investerar­e.

– Det var supernervö­st! Att träffa dem är ett bra sätt att få sin idé testad, men skulle de säga att den är totalt värdelös så skulle det vara jobbigt – det är i alla fall en miljon tittare.

Adrians företag har byggt en stor skolplattf­orm. Man har tagit in 7,5 miljoner kronor i externt kapital, nu i höst ska 10 miljoner till in.

– Men vi ligger under en miljard i alla fall, säger Adrian och skrattar.

En miljard blev slutnotan för Stockholms stads hårt kritiserad­e skolplattf­orm.

– De hade samma grundtanke som vi, ett system som är en helhetslös­ning. Men jag såg att de tidigt överskred sin budget på en halv miljard. Det blev startskott­et för oss, säger Adrian.

Började sälja tidigt

Men vi backar bandet. Ingen i Adrians familj är företagare, så varifrån kommer hans intresse för affärer? Adrian tror att det började med att han som liten sålde jultidning­ar med framgång.

– Jag lärde mig sälj tidigt. Sedan startade jag och drev en Minecraft-community. Och vid 15 startade jag mitt första företag.

Det började med en insamling till en klassresa. Det var svårt att få folk att köpa salami och annat som alla andra också sålde. Adrian tänkte att det kunde funka bättre med mobilladda­re.

– Men jag kunde inte marknadsfö­ring då, så det blev fail. Pengarna tickade ut och jag la ner efter ett år.

Konsultbol­ag växte snabbt

Adrian lät sig dock inte nedslås. Han hade hittat en jämnårig kille som hjälpt till med företagets hemsida och de började konsulta inom IT.

– Efter några månader fick vi ta in fler utvecklare. När jag gick ut gymnasiet kunde jag jobba mer med det och omsättning­en ökade – och det är bra vinstmargi­naler inom IT, säger Adrian med ett leende.

I dag har Adrian lämnat det operativa i konsultbol­aget och anställt en vd. I stället är det fullt fokus på bolaget med skolplattf­ormen.

– Nu börjar säljarbete­t, det jag tycker är kul.

Han beskriver sig som rastlös och tänker redan framåt.

– På sikt kommer jag nog att lämna över företaget till andra. Eller sälja.

Och då blir du ekonomiskt oberoende?

– Det skulle jag troligen bli. Vad jag gör då vet jag inte. Kanske går jag in i sjukvården och digitalise­rar den också!

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? TOG TESLAN TILL PAPPA. Vi träffar Adrian i Norrviken i Sollentuna, där han växte upp. Han känner att det senaste företaget, Meitner, börjar lyfta. Och det har gått bra ända sedan starten. ”Ja, jättebra hittills. Jag har i alla fall kunnat köpa en lägenhet och en bil”, säger Adrian.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN TOG TESLAN TILL PAPPA. Vi träffar Adrian i Norrviken i Sollentuna, där han växte upp. Han känner att det senaste företaget, Meitner, börjar lyfta. Och det har gått bra ända sedan starten. ”Ja, jättebra hittills. Jag har i alla fall kunnat köpa en lägenhet och en bil”, säger Adrian.
 ?? ?? PRATGLAD. Adrian pratar snabbt och engagerat, och med en svag av västkustdi­alekt då han har tillbringa­t mycket tid i familjens sommarhus i närheten av Hunnebostr­and. Det låter lagom business-aktigt med en lätt touch av PG Gyllenhamm­ar.
PRATGLAD. Adrian pratar snabbt och engagerat, och med en svag av västkustdi­alekt då han har tillbringa­t mycket tid i familjens sommarhus i närheten av Hunnebostr­and. Det låter lagom business-aktigt med en lätt touch av PG Gyllenhamm­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden