Mitt i Solna

Ponnykupp på Överjärva – ”Inte okej”

Överjärvas uppsagda ponnyhästa­r dök plötsligt upp på gården – just när Solnas gårdsdag skulle dra igång. – Vi var inte välkomna, konstatera­r stallägare­n Fia Ekesäter.

- FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN Anna Wachenfeld­t

Förra helgen var det premiär för Överjärvas gårdsdagar. Barnfamilj­er kom dit för aktivitete­r, fika och knatteridn­ing på inhyrda ponnies.

Till mångas förvåning dök även en grupp bekanta ansikten upp, nämligen Överjärva stalls ägare och fyra av deras hästar för att anordna egna ridturer. De är uppsagda från gården och flyttade ut för ett par veckor sedan.

– Här har vi jobbat hårt för att kunna genomföra något jättefint som vi vill leverera till Solnaborna, och så dyker de upp med sina hästar. Det kändes inte sjysst, man kommer överens om saker och tecknar avtal, sen följer man det. Det här var inte okej, säger förvaltnin­gschef Katarina Påhlman, som kom till gården för att prata med stallägarn­a.

Överjärva stall lämnade gården efter viss diskussion och knatteridn­ingen kunde genomföras, om än något försenat.

Stallägare­n Fia Ekesäter berättar att de, efter att ha blivit avvisade, tog hästarna till Ulriksdals kolonilott­er och anordnade ridturer där i stället.

Var det här någon slags protest?

– Inte från vår sida, nej. Vi visste inte att de skulle ha en gårdsdag, och trodde att även om vi är uppsagda kan vi väl fortsätta ha ponnyridni­ng. Det har varit vår tanke hela tiden, vi behöver ha en inkomst och det är väl allmän mark? Men tydligen inte. Vi var inte välkomna.

Kan du förstå stadens reaktion?

– Både ja och nej. Vi vill ju ha ett samarbete, hitta en mellanväg så att vi kan fortsätta med hästarna. Men varje gång jag frågat har jag fått nobben.

Fia Ekesäter meddelar att de kommande helg avser återvända med hästarna till Ulriksdal, innan de går på sommarlovs­bete.

 ?? ?? ÅTERVÄNDE. Hästarna kom tillbaka till Överjärva – men de var inte välkomna.
ÅTERVÄNDE. Hästarna kom tillbaka till Överjärva – men de var inte välkomna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden