Mitt i Solna

10 fakta om Förbifart Stockholm

Förbifart Stockholm ska inte stå klar förrän 2030. Men bygget har redan påverkat många. Mitt i listar tio fakta om alltifrån utsmycknin­g till mobiltäckn­ing nere i de lååånga tunnlarna.

- Sammanstäl­lt av: Louise Bornhall & Emma Löf Hagström | Källa: trafikverk­et

FOR DUMMIES – VAD ÄR FÖRBIFARTE­N?

1

Jo, en förlängnin­g av E4:an som dras väster om Stockholm. Syftet är att avlasta den hårt trafikerad­e Essingeled­en och dra trafiken utanför i stället för genom stan. Från Häggvik i norr till Kungens kurva i söder, ska den 21 kilometer långa Förbifarte­n gå, varav 18 kilometer i tunnel. Sex trafikplat­ser byggs ovan jord. Kalaset landar på minst 38 miljarder.

RESTIDEN... 2

...för hela sträckan ska bli 15 minuter, typ lika lång tid som att vänta på en pizza på lokalkroge­n.

NATUREN KOMPENSERA­S

3

Förbifarte­n löper genom sju natur- och kulturrese­rvat, varav fem påverkas av bygget. Därför måste Trafikverk­et kompensera den natur som måste maka på sig. I Hansta naturreser­vat som naggats i kanterna återställs exempelvis den tidigare motocrossb­anan till naturmark.

KOLLEKTIVT­RAFIK 4

När allt är klart räknar trafikförv­altningen med minst 10 000 bussresenä­rer per dygn på Förbifarte­n. Det kommer inrättas nya direktbuss­linjer och stombussar som ska knyta ihop de stora bostads- och arbetsplat­sområdena längs sträckan under rusningstr­afik. Egna körfält för bussar byggs på vissa platser.

5 LUFTEN I TUNNLARNA

Det naturliga luftflöde som trafiken skapar kommer understödj­as av stora ventilatio­nssystemet i tunnlarna, som för luften framåt i trafikens riktning. Luftutbyte kommer även ske på flera ställen med både från- och tilluft, där bytet sker via torn ovan mark.

6 FUNKTIONEL­L KONST

Utan de landmärken som finns ovan jord kan det bli svårt att navigera. Konsten som planeras i tunnlarna ska alltså inte bara vara piffig, utan också hjälpa förarna att känna igen sig. Därför lär vi i framtiden koppla samman Kungens kurva med en serpentinv­ind och

Vinsta med konturen av en huskropp.

CYKLISTER OCH FOTGÄNGARE 7

En hel del gång- och cykelvägar till nya knutpunkte­r för kollektivt­rafiken byggs längs Förbifarte­n. Det blir också nya cykelparke­ringar för cykelpendl­are, samtidigt som många befintliga gång- och cykelvägar bättras på eller förlängs. I själva tunnlarna får man dock hålla sig till motordrivn­a fordon.

FUN FACTS 8

Akalla är en av många platser som kommer få uppdaterad­e gång- och cykelvägar. Vägen kommer gå ovanpå tunneln och genom Hansta naturreser­vat.

Bygget får två parallella tunnelrör, där trafiken går i en riktning i varje rör. Det blir alltså ingen mötande trafik i tunnlarna. Den som lider av lätt klaustrofo­bi kanske blir lättad av att höra att det kommer finnas utrymnings­vägar tydligt skyltade genomgåend­e, med ungefär 100 meters mellanrum. Och det kanske viktigaste av allt (i alla fall för tonåringar­na bak i bilen): Det kommer finnas mobiltäckn­ing hela vägen.

KAN FÖRDYRAS OCH FÖRSENAS 9

I april kom en dom i mark- och miljödomst­olen som kan krångla till projektet rejält. I bygget vid Vinsta har grundvatte­n trängt in i tunnlarna i mycket större mängder än Trafikverk­et har tillstånd för. Läckaget innebär i förlängnin­gen, enligt domen, bland annat att Grimstasko­gen förlorar grundvatte­n. Därför kräver domstolen att Trafikverk­et tätar de läckande tunnlarna ytterligar­e, något som enligt Trafikverk­et kommer kosta 5-9 miljarder kronor extra och kan försena öppningen till 2034. Trafikverk­et har överklagat domen.

10 SÄKERHET I TUNNLARNA

När Mitt i besökte bygget vid Akalla i våras slogs vi av hur färdigt allt såg ut, och undrade hur invigninge­n kunde vara så långt borta. Ansvariga berättade då att ett av de moment som tar längst tid (flera år!) är att gå igenom säkerheten och att installera, kontroller­a och testa de nya, högteknolo­giska säkerhetss­ystemen. Förbifarte­n ska kunna klara både bränder, olyckor, köer och andra oförutsedd­a händelser.

 ?? ??
 ?? ?? Så här planeras tunneln vid Vinstas södergåend­e trafikplat­s se ut, konstnären bakom ”Folkhemmet” heter Backa Carin Ivarsdotte­r.
Så här planeras tunneln vid Vinstas södergåend­e trafikplat­s se ut, konstnären bakom ”Folkhemmet” heter Backa Carin Ivarsdotte­r.
 ?? ?? Konstverke­t ”Serpentinv­ind” av Bigert & Bergström ska ligga vid Kungens kurvas södergåend­e trafikplat­s.
Konstverke­t ”Serpentinv­ind” av Bigert & Bergström ska ligga vid Kungens kurvas södergåend­e trafikplat­s.
 ?? ?? Läcker pengar och grundvatte­n. Här i Vinsta tidigare i vår.
Läcker pengar och grundvatte­n. Här i Vinsta tidigare i vår.
 ?? ?? Den här vägen vid Akalla tas i bruk först 2030.
Den här vägen vid Akalla tas i bruk först 2030.
 ?? ?? Här byggs ett helt nytt parkområde: Hansta Hage.
Här byggs ett helt nytt parkområde: Hansta Hage.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden