Mitt i Solna

”Det tar minst tre

Vårdcentra­lerna ska vara ”navet i sjukvården”. Det är alla partier överens om. Alla ska dessutom ha en fast husläkare. – Men det är för få läkare på vårdcentra­len. Det kan vara svårt att få en tid, säger Margareta Terfelt, 79. ONT OM LÄKARE. Husläkarna ha

- Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se 08-550 551 04

Det kan vara svårt att få en tid hos sin husläkare – om man ens har någon. Bara 63 procent av invånarna i regionen är listad hos en fast läkare.

Ett stort problem är nämligen bristen på läkare på vårdcentra­lerna.

En undersökni­ng som Läkarförbu­ndet låtit göra visar att 42 procent av patientern­a fått vänta över en vecka på en läkartid.

– Ja, det kan vara lite krångligt och svårt att få en tid, säger Margareta Terfelt, 79.

Vi träffar henne, och ett gäng SPF-pensionäre­r, på Tranebergs­ängen i Bromma. Här spelar de boule två gånger i veckan sommartid. Under vintern håller de till i Liljeholms­hallen.

Har inte alltid tid

Margareta Terfelt är listad hos en läkare, som dock inte alltid kan ta emot, inte ens på den årliga hälsokontr­ollen.

Och hon är inte ensam: En av fyra invånare i Region Stockholm uppger att de inte kunnat få en tid på sin vårdcentra­l inom rimlig tid, enligt SKR:s nationella patientenk­ät för 2021.

Dels är det ont om specialist­er i allmänmedi­cin. Enligt Socialstyr­elsens nationella vårdkompet­ensråd skulle det behövas minst dubbelt så många. Dels har inte alltid vårdcentra­lerna råd att anställa tillräckli­gt antal. Den höga arbetsbela­stningen

gör i sin tur att många jobbar deltid.

Blir dyrare på akuten

Effekten blir att en del patienter söker sig till akuten med åkommor som kunnat tas omhand på vårdcentra­len. Det bidrar till köer på akutmottag­ningarna, och blir dyrare för skattebeta­larna.

Allt fler röster höjs nu för

att primärvård­en, dit vårdcentra­lerna hör, borde få ta en högre andel av vårdbudget­en. I dag är andelen knappt 20 procent i Region Stockholm.

Lag på listning

En annan boulepensi­onär, Thomas Bäck, 78, menar att man går miste om kontinuite­ten när man inte får gå till samma läkare:

– Det tar minst tre veckor att få en tid hos husläkaren, säger han, men tillägger att om det är bråttom, och han ringer vårdcentra­len på morgonen, så får han en tid samma dag eller dagen därpå, men då inte hos sin läkare.

Den 1 juli trädde en ny lag i kraft för att patienter ska ha rätt till en fast läkarkonta­kt på sin vårdcentra­l, en del av regeringen­s Primärvård­sreform.

Regionen har i sin tur beslutat om en primärvård­sstrategi. I den ingår att vårdcentra­lerna har ett större uppdrag. Där ska numera finnas första linjens psykiatri, fysioterap­i och medicinsk fotsjukvår­d.

Många per läkare

Enligt Stockholms distriktsl­äkarföreni­ng behöver varje läkare just nu ansvara 2 200 patienter för att vårdcentra­len ska få ekonomin att gå ihop. Socialstyr­elsen rekommende­rar att den siffran är 1 100.

Sture Hallquist, 82, tar sina klot och går ut på banan. Han har ont i ett knä, kanske något man får räkna med som gammal friidrotta­re, resonerar han.

– Jag har en husläkare sedan 20 år tillbaka, och det fungerar oerhört bra. Nu blev jag skickad på röntgen, och sedan fick jag remiss till ortoped, säger han nöjt.

 ?? ??
 ?? FOTO: EIRA DESAX ?? GÄNGETS MITTPUNKT. Margareta Terfelt är sammankall­ande för pensionärs­gänget som spelar boule på Tranebergs­ängen.
FOTO: EIRA DESAX GÄNGETS MITTPUNKT. Margareta Terfelt är sammankall­ande för pensionärs­gänget som spelar boule på Tranebergs­ängen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden