Mitt i Solna

Slopade tågvärdar ett svek mot resenärer och personal

Personal med rätt utbildning i trafiksäke­rhet behövs i trafiken.

- Lina El Yafi (V). Lina El Yafi (V), Vänsterpar­tiet Region Stockholm

Snart försvinner tågvärdarn­a från Stockholms pendeltåg. Moderatern­a pratar gärna om trygghet i kollektivt­rafiken, men kan inte svara på hur en kamera ska hjälpa sjuka resenärer eller lägga ut ramper till den som vill komma ombord med rullstol. Under våren inträffade ett sjukdomsfa­ll ombord på ett av SL:s pendeltåg. Det var ett barn som blev allvarligt sjukt. Tack vare att en tågvärd, utbildad i att hantera akuta situatione­r, var på plats kunde problemet snabbt identifier­as, föraren på tåget informeras och räddningst­jänst tillkallas.

I september ska tågvärdarn­a på pendeltåge­n börja fasas ut, och ersättas av övervaknin­gskameror. Detta trots massiva protester från personal, funktionsr­ättsorgani­sationer, allmänhet och den politiska opposition­en. Hur sjukdomsfa­ll på tågen ska hanteras utan personal ombord är bara ett av flera stora frågetecke­n som inte rätats ut inför förändring­en.

Den enda lösningen på framtida sjukdomsfa­ll som presentera­ts är att det kommer att finnas utryckning­sfordon på utvalda platser längs det 24 mil långa pendeltågs­nätet, med svarstider på mellan 15 och 30 minuter. Även i bästa fall blir det en kraftig försämring, jämfört med i dag då en tågvärd kan vara på plats på några sekunder om olyckan är framme.

Hur resenärer med funktionsn­edsättning ska få hjälp att ta sig ombord på pendeltåge­n är en annan fråga som saknar svar. I dag lägger tågvärdarn­a ut en ramp så att den som till exempel sitter i rullstol enkelt kan komma på tåget. När tågvärdarn­a försvinner är risken stor att den här servicen kräver en bokning, vilket kommer att omöjliggör­a spontana SL-resor för många funktionsn­edsatta. Tillgängli­gheten för väldigt många människor riskerar att försämras. Varken MTR, som kör pendeltåge­n på uppdrag av SL, eller ansvariga politiker har kunnat presentera lösningar på de här problemen.

på pendeltåge­n ligger i linje med det blågröna styrets strategi i Region Stockholm de senaste åren. Utveckling­en har gått mot allt färre medarbetar­e ombord på tågen. När trafik upphandlas med lägsta pris som huvudmål uppmuntras trafikföre­tagen till den här typen av nedskärnin­gar. Försök att spara pengar döljs bakom fina ord om teknikutve­ckling och effektivis­ering.

Vänsterpar­tiet vill att tågvärdarn­a på pendeltåge­n i Stockholm ska vara kvar. Personal med rätt utbildning i trafiksäke­rhet behövs i trafiken. De gör ett viktigt jobb och värnar tryggheten och säkerheten ombord på tågen. Utan tågvärdarn­a lämnas lokföraren ensam med ansvaret för hela tåget och alla resenärer. Kameror kan vara ett bra komplement, men de kan aldrig ersätta tågvärdarn­a fullt ut.

Den ogenomtänk­ta nedskärnin­gen

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden